В новините
 
14.11.2006 03:59   Новината е видяна 3769 пъти
Започват обществени дискусии по програма “НАТУРА 2000”
Започват обществени обсъждания на потенциалните защитени зони по НАТУРА 2000 по Европейската директива за опазване на дивите птици, съобщава електронният сайт на Министерството на околната среда и водите.
Регионалните инспекции в страната трябва да организират еднодневни работни срещи с представители на всички заинтересовани страни.
Целта на обсъжданията е да се представи мрежата от потенциални зони за птиците на територията на съответното РИОСВ и да се разяснят възникналите въпроси във връзка с режима за опазване и управление на тези зони, както и възможностите за получаване на финансови компенсации от земеделските стопани заради ограниченията, които ще се налагат в тях.
В срещите ще участват представители на Българското дружество за защита на птиците , местната власт, районните управления на горите, държавните лесничейства, дирекциите на природните паркове, представители на МЗГ, МРРБ, собственици на земи. В Бургас дискусията е предвидена между 20 и 30 ноември.
За липсата на информационна кампания сред обществеността във връзка с влизането в сила от 2007 г. на европейската програма “НАТУРА 2000” в България алармираха от ГЕРБ Бургас.
В края на октомври областният координатор на сдружението Димитър Николов изпрати писмо до екоминистерството.
В него се искаха отговори за начина на управление на процесите върху българските зони, които попадат в европейската екологична мрежа.
От ГЕРБ- Бургас питаха още как ще се осигури обществен достъп до процедурите по определяне на забраните и ограниченията в зоните на “Натура 2000” и какви ще са обезщетенията за собствениците на имоти.
“Хората трябва да са осведомени за това, дали земите им стават част от НАТУРА 2000, за да планират бъдещето на имотите си. Те трябва да научат преимуществата на програмата, защото липсата на информация води до опасения и оставя усещането за непрозрачност”, каза тогава Димитър Николов.
Програмата предвижда над 30 % от територията в Бургаска област да се превърне в защитена зона.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |