В новините
 
21.11.2006 02:48   Новината е видяна 3257 пъти
ГЕРБ: Вместо отговор за “Натура 2000” Екоминистерството иска 3,18 лв.
ГЕРБ Бургас получи отговор от екоминистерството по повод исканото заявление за достъп до обществена информация, съобщиха от пресцентъра на сдружението.
Запитването бе по повод липсата на информационна кампания сред обществеността във връзка с влизането в сила от 2007 г. на европейската програма “НАТУРА 2000” в България.
В него ГЕРБ зададе няколко конкретни въпроса:
Кои институции и по какъв начин ще управляват процесите върху българските зони, които попадат в епропейската екологична мрежа “Натура 2000”?
Възложено ли е провеждането на мащабна кампания за запознаване на населението с целите и задачите на проекта, ползите и ефекта от изграждането на мрежата в България? Ако е налице такова обстоятелство, какви са параметрите на споразумението и коя организация е ангажирана ?
Как МОСВ ще осигури обществен достъп до процедурите по определяне на забраните и ограниченията в зоните от “Натура 2000” и обсъждането на предвидените обезщетения за собствениците на имоти в тях?
В писмото МОСВ твърди, че раздрешава достъп до исканата информация без обаче да дава каквито и да е отговори на зададените въпроси.
“ Разрешената информация може да бъде получена от сектора “Обслужване на едно гише” на МОСВ срещу 3,18 лв.”, е обсурдния отговор на екоминистерството.
Според областният координатор Димитър Николов вместо да се отзовава и да информира гражданите, МОСВ ги заплита в бюрократични и неясни процедури.
ГЕРБ Бургас не е удовлетворен от отговора на МОСВ. От Сдружението ще продължат да настояват за по-голяма комуникация и информационна кампания по темата с “Натура 2000”.
Факт е, че напрежението в страната ескалира най-вече заради незнанието на гражданите за параметрите на програмата.
“Хората трябва да са осведомени за това, дали земите им са включени в мрежата от защитени зони, за да планират бъдещето на имотите си. Те трябва да научат преимуществата на програмата, защото липсата на информация води до опасения и оставя усещането за непрозрачност”, смята Николов.
От сдружението считат, че информационна кампания за “Натура 2000” трябваше да има преди днешното закъсняло обществено обсъждане.
Все още не са ясни конткертните граници на определените зони и собствениците на имоти в тях. Според ГЕРБ това може да даде възможност за бюрократичен рекет на самите собственици, а именно кой парцел от коя местност да излезе.
Продължава да бъде наясен въпроса и за конкретното финансиране и компенсации на собствениците, чийто земи попадат в защитените зони.
ГЕРБ подкрепя програмата, но настоява за обществен достъп до преговорните процеси и за формите на обещетение. Целта е да се поискат повече пари от ЕС за изграждането на екомрежите в България.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |