В новините
 
27.11.2006 01:44   Новината е видяна 3743 пъти
Депутат настоява за психолози в детските градини
Детските градини също да осигуряват психологическо наблюдение над децата ще предложи пред Министерство на образованието депутатът от ДПС Фатме Илияз. В момента в детските заведения няма психолози, което според народния представител е повод за тревога. “Това е възрастта, в която се оформят моделите на поведение. Без професионална намеса може да се окаже, че бъдещите ученици не са подготвени за новите условия в българското училище.”- смята Илияз. Депутатът отчита факта, че финансов ресурс за разкриването на щат във всяка детска градина няма. Според народния представител би могло обаче определен брой психолози според големината и нуждите на мрежата от детски градини в отделните градове да работят към общината и по график да наблюдават и консултират децата, родителите и педагозите, работещи там. Илияз ще отправи предложението към министъра на образованието Даниел Вълчев по време на обсъжданията на промените в Закона за народната просвета.
Депутатът приветства намерението на ведомството да промени нормативната база, така че всички училища да имат психолози. В момента учениците в малките училища са лишени от специализирана психологическа помощ. Причина са нормативните изисквания, според които работно място за длъжността "педагогически съветник" може да се открива за училище или група училища с над 500 ученици в едно населено място. Два щата за длъжността се разкриват в училищата с над 1200 ученици.
По данни на СБУ към КНСБ в 180 училища на бургаска област има едва 40 психолози. В останалите учебни заведения, които имат право на щат, длъжността “педагогически съветник” се заема от педагог или преподавател по друг предмет. “И ако досега това е било достатъчно, то вълната от училищно насилие, към която всеки ден се добавят нови, все по - тъмни щрихи, налага вземането на незабавни мерки и назначаването на наистина квалифицирани кадри”- смята народният представител.
Парадоксално е, че заради изискването за минимален брой на учениците, психолози няма в повечето бургаски професионални гимназии, където се обучават предимно момчета и при които агресията е присъща за възрастта и най-трудна за овладяване. Практиката показва също, че в повечето случаи статутът на педагогическите съветници е неясен. Освен преките си служебни задължения те често биват превръщани и в администратори. Обичайна практика е именно педагогически съветници да бъдат назначавани за зам. директори.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |