В новините
 
13.12.2006 19:02   Новината е видяна 5283 пъти
Летец, който строи летяща лодка получи приз “Бялата лястовица”

Бургаската агенция “Презента” връчи годишната си награда “Бялата лястовица” на летецът Захари Добрев, който строи уникален самолет. Церемонията се състоя на 14 декември в Созопол.  

Носителят на наградата е на 67 г. Бивш пилот на свръхзвукови самолети, преподавател във Военната академия с титлите доцент и доктор.

Вече пета година той е посветил живота си в строителството на проектиран от него самия уникален самолет, тип хидроплан. Разперена, машината е с широчина 11 метра и дължина 9 м. Самолетът е двуместен и тежи 1 тон. Излита и  се приземява във вода, затова и дъното му е оформено като скутер. Обшивката на самолета е от стъклопласт. Летящата лодка е с два бензинови двигателя от по 100 конски сили.

Самият Захари е започнал да лети на 17 – годишна възраст. Преди самолета, собственоръчно е проектирал и построил за 8 години яхтата “Калисто”, която в момента се намира на кея в Созопол. Мачтата й е от перка на самолет и с нея е пътешествал из цялото Черно море.

От близо две години неотменим помощник на Захари е друг наглед неизвестен бургазлия – Благовестин Николов. Мъжът работи на бургаското пристанище, но всяка свободна минута хваща автобуса до Созопол, за да помага в строителството на самолета. Самият Благовестин казва, че летенето му е детска мечта, която никога не е успял да реализира.

За строителството на самолета Захари е получил разрешение от Министерството на транспорта преди няколко години. За целта е представил 130 листа с чертежи, които са му отнели около 3000 часа работа.

67- годишният мечтател определя себе си като щастлив човек. Претърпял е две изключително тежки операции, но въпреки всичко продължава да работи по самолета.

„Годините са само една суха цифра. Най- важното е човек да не стане скучен на себе си, независимо на каква възраст е”, казва той. И още- „че когато крачиш, земята под теб трябва да дрънка. А за да стане това, трябва да имаш силата да следваш мечтите си”.

Захари Добрев е избран за носител на наградата за смелостта му да бъде различен, както и за куража му да следва своята мечта.

/автор на снимката- Митко Димитров/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |