В новините
 
18.12.2006 23:43   Новината е видяна 3314 пъти
Обмислят повишаване на заплатите на университетските преподаватели

Радикално увеличение на възнаграждението на преподавателите във висшите учебни заведения у нас обмислят в Министерството на образованието, обяви министър Даниел Вълчев.
Ако това не стане веднага, още през следващата година ще се изправим пред сериозен проблем с изтичането на качествени преподаватели към Европа след падането на бариерите, добави министър Вълчев.
Новите възнаграждения, според него, ще са резултат от промяната в системата на финансиране. Още през следващата 2007 година за възнаграждения ще бъдат дадени с 45-50 милиона лева повече средства, отколкото през настоящата година, като за 4 години разходите за висше образование почти ще се удвоят, информира Даниел Вълчев.
Министърът на образованието каза още, че България е единствената страна, където в ръководството на висшите училища не са включени външни хора, а само от академичната общност. Световна практика е в университетите, които са публични институции, да има представители от бизнеса. Редно е Министерството на образованието също да има свои представители в академичните съвети, за да се знае как се харчат парите там.
Още от следващата година висшите училища ще започнат да се самофинансират от такси, като ще определят сами размера им. Според закона таксите трябва да са до 30% от издръжката по всяка специалност, а студентите, показали високи резултати, могат да бъдат освобождавани изобщо от тях, каза още Даниел Вълчев. Очаква се през февруари Министерството на образованието и науката да започне да обсъжда стратегия за висшето образование у нас. /еcon.bg/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |