В новините
 
19.12.2006 23:45   Новината е видяна 3718 пъти
9 загинали пешеходци в Бургаско през есенно-зимния период, отчитат от полицията

9 са загиналите пешеходци , а 37 са ранени при тежки катастрофи, станали на територията на Бургаски регион през есенно-зимния период, отчитат от ОДПв Бургас. Най-често жертва на пътни злополуки стават възрастните хора в населените места, през тъмната част от денонощието между 17,00 и 20,30 часа. Висок е и броят на злополуките по пътищата в близост до градове и села, при които биват блъскани от автомобили пешеходци, движещи се неправилно по платното. В най-голяма опасност са тези участници в движението през есенно-зимния период, когато светлата част от денонощието е значително намалена, а интензивността на движението е висока и след смрачаване. Движещите се с несъобразена скорост на фарове водачи късно забелязват намиращите се на платното пешеходци  и не успяват да реагират със спасителна маневра.

Пешеходецът трябва да се “самосигнализира” с предназначен за него светлоотразител, съветват от полицията. Такава практика и навици у гражданите съществуват в европейските страни и главно в тези на Скандинавския полуостров, където движението на автомобили и пешеходци се извършва по тъмно през най-дълъг период от денощието и годината.

Пешеходец без светлоотразител  е в 10 пъти по-голям риск да загине при пътна злополука. Предпазното средство е необходимо и при движение по улици с осветление, особено в оживените градски центрове, където водачът трудно възприема пешеходеца поради заслепяване от улично осветление, светеща реклама, затъмнени участъци от сенките на дървета и храсти. При дъжд и мъгла видимостта се влошава още от замърсяването на  челното стъкло на автомобила и  фаровете.

Лесно може да бъде изграден навик за редовно ползване на светлоотразител от пешеходци от всички възрасти, които се движат в тъмнина по неосветени или слабо осветени пътни и улични участъци.

Особено необходим е светлоотразител на дете, което рано сутрин или вечер отива  и се връща по тъмно от училище, както и на водач, чийто автомобил е претърпял авария на платното.

Преди 3 години във Финландия  е влязал в сила  текст от закона за движение по пътищата, който гласи: ”Когато върви по улиците след мръкване, пешеходецът трябва да носи подходящ светлоотразител”. Благодарение на това задължение загиналите от пътни злополуки пешеходци в страната са намаляли повече от 2 пъти и почти не са констатирани случаи на тежки произшествия със загинали пешеходци, използващи по тъмно светлоотразители.

В развитите европейски страни загиналите пешеходци съставляват около 12 % от всички жертви на  пътнотранспортни произшествия. В България загиналите пешеходци са над 26 % от всички загинали при  катастрофи.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |