В новините
 
22.12.2006 01:12   Новината е видяна 3830 пъти
Няма решение за Натура 2000

Правителственото решение за списъка със защитени зони, които ще бъдат включени от България в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, бе отложено, съобщиха от информационната служба на Министерски съвет. Засега не са ясни мотивите за отлагането, нито дали решението се оставя за следващата седмица или за след Нова година. Очаква се след приключването на заседанието министърът на околната среда и водите да даде повече информация по случая.
Кабинетът трябваше да разгледа всички варианти за определяне на терените за НАТУРА 2000, както и всички възражения на областни управители, кметове, инвеститори и собственици на земя, чиито интереси са засегнати от включването на терените им в екомрежата. Екоминистерството бе подготвило и три варианта за местообитанията на птиците – за зони, представляващи 16, 20 и 24 на сто от територията на страната, от което щеше да зависи окончателният процент от българските площи ще бъде включена в НАТУРА 2000.
Преди заседанието министърът на  държавната администрация и  административната реформа Николай Василев заяви, че ще гласува за минималния вариант за НАТУРА 2000. Той аргументира решението си с обяснението, че е по-лесно да се вкарат земи в НАТУРА 200, отколкото да се извадят от програмата. По-малкият процент земи в НАТУРА 2000 се защитава от общественото мнение, а и хората нямата пълно доверие в това, което ще се случи с тези защитени територии, каза Василев.
Той изрази съмнението си, че пораженията за българските граждани и бизнес от включването на земи в тази програма може да са по-големи от ползите. Неговата партия НДСВ бе първата, която се обяви за редуцирането на зоните в НАТУРА 2000, които бяха гласувани от Националния съвет по биоразнообразие в края на ноември. Тогава бяха одобрени 225 зони, от които 29 под условия и така общата площ за екомрежата бе около 33 на сто.
Разглеждането на списъка за НАТУРА 2000 бе съпроводено от митинг на около  200 души от няколко природозащитни организации, които настояват правителството да приеме вариант за повече защитени зони в екомрежата.
В същото време националният омбудсман Гиньо Ганев коментира, че липса на прозрачност при определянето на зоните за НАТУРА 2000.
Заради лоша администрация при проучването, оценката и изготвянето на документации са били изолирани гражданите, областните администрации и общините и на обществени организации. Това е довело до повишаване на напрежението и недоволство сред населението, каза Ганев.
Недостатъчната информираност на обществеността е предпоставка за неразбиране на същността и значението на НАТУРА 2000, което води до съпротива на собствениците на земи, попадащи в защитените зони, и инвеститори. Последвалата разяснителна кампания от Министерството на околната среда и водите за същността на екомрежата е закъсняла и не може да компенсира породеното недоверие у значителен брой граждани, смята общественият защитник./mediapool.bg/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |