В новините
 
08.01.2007 19:12   Новината е видяна 3679 пъти
Музей „Старинен Несебър” с вход свободен заради ЕС

Жители и гости на Несебър ще могат да посетят безплатно Археологическия музей в града и да се запознаят с хилядолетната му история на 10 януари. В сряда всички музеи в страната ще приемат и обслужват безплатно своите посетители. Инициативата „Ден на отворените врати” на Министерството на културата е по повод приемането на България в ЕС.

Археологическите проучвания на несебърския полуостров и неговата акватория през последните четири десетилетия,  разкрили богати колекции от значими паметници на културата, илюстриращи историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър, ще могат да видят посетителите на музея през целия ден. Експозиционната площ обхваща четири зали - Месамбрия и траките, понтийският полис Месамбрия, Месемврия в пределите на Рим, Византия, България и Икони.

Дипломата на ЮНЕСКО, документираща вписването през 1983 г. на старата част на град Несебър в листата на световното културно наследство, посреща гостите във фоайето.

Интерес представлява откритата част от колосалната статуя на бог Аполон, торсът от статуята на бог Херакъл, великолепната статуя на богинята на щастието Тюхе - IV в.пр.Хр. и др. В музея са експонирани три от четирите изключително редки бронзови съда т.н. хидрии, открити в некропола на Месамбрия.

Градът като самостоятелен полис сече монети още от V в.пр.Хр. Посетители могат да видят откритите монети от злато, сребро и бронз от няколко основни типа. Върху лицевата страна на най-разпространените монети е представен знака на Месамбрия, изобразяващ от една страна  коринтски шлем с грива, а от другата - колело със спици и началните букви на името на града Меса. В иконната зала на музея е представена колекция от великолепни образци на иконописно изкуство от XIII до XIX век.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |