В новините
 
11.01.2007 17:04   Новината е видяна 3884 пъти
Разрешиха делфинариум в стария Несебър

Националният институт за паметниците на културата се е съгласил 20 дка в стария Несебър да бъдат разкопани за строеж на делфинариум и съпровождащи постройки. Това призна кметът на града Николай Трифонов. Доскоро НИПК бе твърдо против в старата част на Несебър да се строи атракционен комплекс заради опасността да бъдат засегнати паметници на културата. Старият Несебър е под егидата на ЮНЕСКО и тази организация следи под лупа всякакво строителство там.
Според Трифонов специалистите от института дали съгласие, след като огледали терена и установили, че при разкопките няма да бъдат засегнати старини. Въпросният терен се намира на входа на полуострова, на самия му бряг. По-голямата част от него представлява насип и е отвоювана от морето. Според българското законодателство тази територия трябва да е изключително държавна собственост. Общинските власти обаче обявиха конкурс за продажба на терена. Той бе спечелен от фирма "Феста", тъй като тя бе единствената, която отговаряше на критериите - да експлоатира друг делфинариум и да има хотелска база в Несебър с 4 звезди. "Феста" управлява атракциона във Варна и е собственик на 4-звездния "Феста-Панорама" в Несебър. Тя вече има проектодоговор с общината, в който пише, че сама трябва да уреди разрешение от НИПК.
Новината за разрешението предизвика гневни реакции сред част от общинските съветници в Несебър. Те твърдят, че истинската цел е на мястото да се построи поредният хотел и сгради с апартаменти за продажба плюс заведения. В официалния проект на "Феста" е предвидено да се строят още басейн с 800 места, кафе-сладкарница, мост, ресторант за бързо хранене, атракционен парк и музей за модерно изкуство.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |