В новините
 
21.01.2007 09:56   Новината е видяна 5398 пъти
Днес празнуваме Деня на родилната помощ или Бабин ден
Народният празник Бабин ден и неговият съвременен аналог - Денят на родилната помощ се честват на 21 януари, в резултат на календарната реформа на папа Григорий ХІІІ, известна като "нов стил". Това е традиционен празник в чест на жените-акушерки.
В ранно утро всяка жена отива в дома на бабата, която й е помагала при раждането. Полива й ритуално вода да си измие ръцете, подава й сапун и нова кърпа. Бабата тръска водата от ръцете си и нарича да се раждат толкова деца, колкото са капките. След това закичва невестата с босилкова китка, вързана с червен вълнен конец. На китката има и златна паричка. На обяд тя кани всички жени у дома си на богата трапеза. Всяка майка носи варена кокошка, баница, погача, бъклица с ракия и вино. Жените пеят и играят хора под съпровод на музика. Устройват си шумна веселба, като нахлузват на врата на бабата наниз от червени люти чушки. След гощавката, заедно със съпрузите си, качват бабата на двуколка или шейна и я водят на чешмата или на реката. Там я изкъпват - за здраве и плодородие.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |