В новините
 
02.09.2004 23:18   Новината е видяна 7395 пъти
Въвеждането на он-лайн режим ще направи пазара на горива по-стабилен и прогнозируем
Фокус: Какви са причините до поскъпването на петрола в световен мащаб?
Светослав Йорданов: Има три вида фактори, които влияят върху състоянието на нефтените пазари. Първата група с т.нар. геостратегически фактори. Те са много важни, защото при наличието на сегашните събития около Ирак и пренасянето на тези събития към една обща политическа нестабилност, те директно влияят върху предлагането и търсенето на нефтените пазари. Втората група са т. нар. фундаментални фактори. През последните 10 години наблюдаваме процес на изоставане на предлагането спрямо търсенето на енергоресурси. Това е трайна тенденция, която не е овладяна. Третата група фактори са технически - поведението на фючърсните пазари. Защото нефтените пазари са интегрирани пазари и се влияят от всички колебания на другите пазари - валутните, финансовите. Също така и от състоянието и очакванията за развитие на макроикономическите показатели в развитите индустриални държави.
Фокус: На каква сума ще се стабилизира цената на барел/петрол? Очаквате ли нормализиране на цените? И какво може да го породи?
Светослав Йорданов: Очаквам тенденция на трайно стабилизиране на цените на настоящите нива в рамките на една година. За по-дълъг период не бих се наел да прогнозирам, тъй като има голяма динамика и зависи от множество фактори в световен мащаб.
Все пак тази диспропорция между търсене и предлагане трябва да бъде овладяна в средносрочен и дългосрочен план. Високите цени на петрола ще стимулират инвестициите в проучванията и разработването на находища и увеличаването на добива, ще се търсят нови стандарти за повишаване на енергийната ефективност и т.н.
Фокус: Кога може да бъде усетено повишаването на цените на петрола в световен мащаб и в България? Голямата конкуренция на петролните компании дори и България води ли до стабилизиране на цените на бензина ?
Светослав Йорданов: Цените на нефтопродуктите на българския пазар отразяват движението на котировките на суровия нефт на международните пазари. Технологичния период за доставка и преработка на нефта е 10-14 дни и съответно това обикновено е периода, за който цените на горивата на локалния пазар отразяват промените в международните котировки.
Трябва да се подчертае, че за българската икономика е изключително важен процеса на регулиране на пазара на горива. Този структуроопределящ сектор трябва да бъде стабилен и прогнозируем. Понякога динамиката на изменението на световните цени дава възможност за спекулативно ценообразуване у нас. Кризата на търсенето в международен план със сигурност е фундаментален фактор за покачването на цените на суровия нефт, но за да е стабилен българският пазар на течни горива всички оператори трябва да работят отговорно и да не спекулират с цените при краткотрайни промени на котировките.
При ценообразуването си големи компании като “Петрол” АД реагират само на трайните тенденции на промяна като не повишават цените на горивата си при краткотрайни пикове. Тази ценова политика е израз на отговорността на компаниите към клиентите, защото “Петрол” АД например присъства от повече от 70 години на българския пазар и ние се надяваме още дълго хората да ни вярват и да знаят, че сме коректни към тях.
Развитието на пазара на горива има и друг аспект. Наскоро беше обявено проучване на българска неправителствена организация, според което 20 процента от вноса на нефт и нефтопродукти е контрабанден. Според наши данни 30 % от търговците на горива действат в “сивия” сектор и тъй като не са обект на контрол, не проявяват отговорност нито към държавата, нито към потребителите. Това води до нестабилност на пазара, защото знаем, че само отговорните субекти правят пазара прогнозируем и прозрачен.
Добре е, че у нас се въвеждат и европейки норми и директиви, но те трябва да бъдат прилагани на практика от всички в бранша. Затова ние твърдим, че определянето на ясни правила за работа и въвеждането на он-лайн връзка с данъчна администрация, която да осигури постоянен контрол върху дистрибуторите на горива, са в интерес на обществото, в интерес на потребителя и в интерес и на държавата.
Фокус: Какви са перспективите на пазара на петролни продукти в България? Нараства ли потреблението или намалява?
Светослав Йорданов: Цените на нефтопродуктите на българския пазар отразяват движението на котировките на суровия нефт на международните пазари. По принцип увеличението на цената на една стока намалява потреблението й, но в момента ние наблюдаваме по-скоро за намаляване на ръста на потребление на нефтопродукти. Промени се и структурата на търсенето на видовете горива - хората започват да се ориентират към по-евтините горива.
Увеличението на цените на нефта оказва своето влияние върху стойността на други стоки и услуги в различните сектори на икономиката и със сигурност ще се ограничи в известна степен ръста на потреблението и на БВП.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |