В новините
 
19.02.2007 20:05   Новината е видяна 3864 пъти
Бургаският губернатор против закриването на дивечовъдната станция в Граматиково

 

Предложението за закриване на дивечовъдната станция в Граматиково е погрешно и недопустимо. Това се казва в писмо на областния управител Люмобир Пантелеев, изпратено до Премиера. В новия проект на Закона за горите се предвижда закриването на държавната станция и вливането й в Ловно стопанство Ропотамо. Така ще бъде ликвидирано едно от най-елитните горски поделения в областта и страната, изграждано в продължение на 70 години.

Ако тази промяна бъде приета площта на новото обединение ще бъде прекалено голяма и практически неуправляема, като включва територии на пет общини – Малко Търново, Созопол, Царево, Приморско и Средец. В същото време Ловно стопанство Ропотамо не разполага с административна сграда и се намира извън населено място, което ще затрудни работата на ловното стопанство, смята кметът на Малко Търново.

Държавната дивечовъдна станция Граматиково е географски център на Странджа. Тя е свързващо звено и граничи с всички лесничейства във вътрешната и периферна част на планината. Изграденият там горски разсадник  е основен за планината.

Върху територията на община Малко Търново има четири горски поделения, като най- доброто и водещо е станцията Граматиково. С преместването на нейното седалище и вливането и в дивечовъдна станция Ропотамо се засягат изключително сериозно финансовите интереси на общината, перспективите за развитие на района, свързани с горското стопанство, екологичния и селски туризъм. Предлаганата промяна ще доведе до сериозен демографски срив в целия район. При тези обстоятелсва е наложително Държавна дивечовъдна станция Грамотиково да остане със статут на ловно стопанство върху сегашната си територия, смята Иван Иванов.

Областният управител предлага дивечовъдна станция Граматиково да се обособи като самостоятелно ловно стопанство върху сегашната си територия, като разширяване може да се направи в посока Държавно лесничейство Звездец и Държавно лесничейство Малко Търново. При липса на подобна възможност, седалището на новото ловно стопанство да се установи в Граматиково, където съществуват подходящи условия за управление и контрол, смята още Пантелеев. В същото време при наличие на невъзможност да бъде обособена като самостоятелно ловно стопанство, Държавната дивечовъдна станция Граматиково да се преобразува като горско стопанство, което да премине към Регионално управление на горите – Бургас.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |