В новините
 
05.03.2007 20:06   Новината е видяна 3779 пъти
Жителите на „Славейков” на бунт срещу „Кроношпан”

Близо 80 бургазлии се включиха в подписка срещу системното замърсяване на въздуха от „Кроношпан България”, инициирана от СДС Бургас след сигнал на граждани. Най- голяма част от подписалите се са жители на к-с „Славейков”. Те недоволстват от системното обгазяване на въздуха и замърсяването на околната среда от дървопреработвателното предприятие.
Хората са подготвили протестно писмо до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, отдел „Екология и контрол на околната среда” към община Бургас и  РИОСВ, в което настояват за спешни мерки от компетентните институции, мащабни и редовни проверки на предприятието и налагането на строги санкции на еко-замърсителя.
„В резултат на производствения процес на предприятието от комините му се изпускат в атмосферата пари, както и миризлив и замърсен с прах и сажди дим. Това често води до покриване на цялото предприятие и околността около него с бял и миризлив (на дървесина и лепило) облак. В зависимост от посоката и силата на вятъра, този облак плъзва към града. Постоянни приемници на замърсения от производствени отпадъци въздух са жителите на к-с ”Славейков”, който е в непосредствена близост.  Там не е възможно хората да проветрят жилищата си, нито да запазят чисто прането си - то пожълтява и е обсипано със сажди и жълтеникав прах”,  се казва в жалбата до СДС Бургас и писмото, което ще бъде изпратено до Джевдет Чакъров.
Бургазлии изразяват съмнения и относно контролните действия на РИОСВ Бургас. Те смятат, че дори и да са налагани глоби на предприятието, то те са нищожни и не отговарят на реалните му нарушения. В писмото още се казва, че не е ясна съдбата на новата пречиствателна инсталация въведена в експлоатация на 01.03.2006 год., тъй като замърсяването на въздуха от „Кроношпан” не само не е намаляло, но е почти ежедневно. Последният случай е от петък вечерта, когато след дъжда автомобилите и дърветата са били посипани със жълтеникав прах.
От СДС Бургас ще изпратят сигнала и подписката на жителите на „Славейков” до министъра на околната среда и водите. Сините ще настояват за бърз отговор и незабавни проверки в предприятието. При съмнения, че общинските или държавни екоинспектори прикриват истината за реалното замърсяване на въздуха от „Кроношпан”, СДС Бургас ще сезира и прокуратурата.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |