В новините
 
20.03.2007 20:00   Новината е видяна 3714 пъти
Камено поиска счетоводна експертиза за парите от екоглоби на „Лукойл Нефтохим”

 

Бургаският окръжен съд даде днес ход на делото, заведено от кмета на Община Камено Димитър Которов срещу РИОСВ Бургас. Искът е за 1 818 383, 56 лв. и е заради неправомерното наливане на парите от екоглоби, наложени на „Лукойл Нефтохим” в община Бургас вместо в Камено.

От днешното заседание със съдия Павел Ханджиев стана ясно, че представителите на РИОСВ са били редовно призовани. Ден преди заседанието обаче е бил представен болничен лист от една от юристките на инспекцията за внезапно заболяване, както и документ, че директорът Симеон Симеонов е в годишен отпуск до края на месеца. По тази причина екоинспекцията нямаше свой представител в съдебната зала.

Съдия Ханджиев не уважи молбата на РИОСВ за отлагане на делото, с мотив, че на щат в екоинспекцията има няколко юристи и заболяването на един от тях не може да е причина за отлагане. Относно отпуската на Симеонов пък съдията прецени, че той има заместник, който е можел да се яви в съда от името на екоинспекцията. С тези аргументи беше даден ход на делото.

Съдът прие писмените материали на Община Камено, които доказват, че 81 % от рафинерията се намира на територията на Камено. По закон  този процент от наложените екоглоби трябва да бъдат превеждани от РИОСВ в бюджета й.

Съдия Ханджиев уважи и искането на ищеца да бъде назначена финансово – счетоводна експертиза, която да излезе със становище – какви са наложените от РИОСВ екоглоби за периода от 2002 г. до датата на подаване на исковата молба и каква част от постъпилите за този период суми са били преведени на Община Камено. Експертизата ще бъде извършена въз основа на счетоводните документи в екоинспекцията, Община Камено и Лукойл Нефтохим. Съдия Ханджиев поиска и експертизата да установи, колко от парите са постъпили в Община Бургас.

„Удовлетворен съм от това, че съдът даде ход на делото. Истината трябва да бъде установена, за да няма ощетяване на жителите на Камено”, заяви веднага след заседанието кметът Димитър Которов. Общината бе представлявана от адвокат Богдан Йорданов.

Следващото заседание е насрочено за 24 април.

До съдебно заседание се стигна, след като преди месец стана ясно, че  директорът на РИОСВ  Бургас Симеон Симеонов е ощетявал години наред Камено. Касае се за събрани от инспекцията екоглоби от „ЛУКойл Нефтохим Бургас” за 2006 г. на стойност 2 860 995 лв.. Според Закона за околната среда и водите, чл. 65, ал. 1,, РИОСВ е трябвало да преведе 80 % от сумата на Камено, тъй като 80 % от рафинерията се намира в нейната територия. Вместо да изпълни изискването на закона обаче, РИОСВ превежда сумата на община Бургас, а в Камено постъпват едва 35 541 лв. вместо  задължителните 1 818 383.60 лв.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |