В новините
 
30.03.2007 17:17   Новината е видяна 3961 пъти
ВАС обяви за безконтролни общински заменки в Бургас

 

Върховният административен съд обяви, че нито прокуратурата, нито областните управители имат право да се месят в разпоредителни сделки с общинско имущество в общините. Това заключение е в решението на съдиите Пенка Иванова, Веселина Кълова и Галина Христова по конкретен казус за скандална замяна на терени в Бургас. По това дело ВАС даде зелена светлина на сделката, мотивирайки се, че тя не е индивидуален административен акт и неправомерно е била атакувана от прокуратурата. В решението от 26 март т.г. пише, че подобни сделки подлежат единствено на вътрешен контрол от органа, който ги е взел - общинския съвет. Те не могат да се атакуват нито от областните управители, нито от прокуратурата.
Въпросната замяна предвижда местната фирма БМ ООД да получи 5 апетитни общински терена срещу 22 апартамента. Решението бе взето по предложение на кмета Йоан Костадинов с гласовете на местните общинари. Прокуратурата обаче го протестира в съда и на две инстанции то бе отменено. Сега тричленен състав на ВАС окончателно определи, че прокуратурата не е имала правомощия да се меси по този административен акт и прекрати самото дело. Така сделката може да влезе в сила.
По принцип решението не е обвързващо, но окръжните и районните съдилища в страната ще могат да се позовават на него при подобни казуси, обясниха юристи.
"Делото е попаднало на състав, който приема, че няма индивидуален административен акт. Това е стар спор и от 6-7 години съдът има противоречива практика", коментираха за "Сега" висши магистрати. Случаят е поредното доказателство, че ВАС най-сетне трябва да излезе с тълкувателно решение. Преди време от прокуратурата внесоха искане за тълкуване, но то не беше разгледано, припомнят юристи. И допълват, че уеднаквената практика е единствената преграда срещу корупцията.
Сред парцелите - обект на делото, има и в центъра на Бургас, а единият вече бе заложен в градоустройствения план за строеж на хотел. Прокуратурата се намеси заради цената на апартаментите, която при замяната излезе по 800 евро на квадрат при средни цени в града от 600 евро на квадрат. Оценката на имотите е била направена от оценител, нает от частната фирма. Той е изчислил, че общината дори има да доплаща по сделката 3451 лв. "Подобни замени имаше и в София. Думата за такива сделки, наложена в публичното пространство, е "корупция", коментира общинският съветник от Бургас Соня Георгиева.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |