В новините
 
02.04.2007 22:42   Новината е видяна 3343 пъти
Джевдет Чакъров: Необходими са пречиствателни станции по Черноморието
Необходимо е да се увеличи концентрацията на пречиствателни станции за отпадни води по Черноморието. Това заяви министърът на околната среда и води Джевдет Чакъров на брифинг след среща с кметове на черноморски общини.
По думите на Чакъров в най-кратки срокове трябва да бъдат изработени проекти за модернизация на вече съществуващите или изграждане на нови пречиствателни станции.
Министърът напомни, че един от ангажиментите на страната ни към ЕС е до 2010 г. всички населени места със жители над 10 000 души да имат пречиствателна станция. При проектирането на пречиствателни станции по Черноморието обаче общините няма да бъдат разглеждани на принципа дали имат под или над 10 000 жители, тъй като през лятото населението на тези общини нараства. Освен това към тези общини има много голям инвеститорски интерес. Запитан кой ще финансира ремонта и изграждането на пречиствателни станции министър Чакъров обясни, че когато става дума за курортни селища или вилни зони, инвеститорите е логично сами да отделят средства и за пречиствателна станция. Когато става дума за общини, в които постоянно живеят хора и са посещавани от туристи, пречиствателните станции трябва да бъдат построени чрез публично-частно партньорство.
Чакъров съобщи, че ще продължат дискусиите за решаване на проблемите с пречиствателните станции, като още следващата седмица ще има нова среща. Освен това ще бъдат потърсени и експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за разработването на проекти, които могат да кандидатстват по Оперативна програма “Околна среда”.
Сред другите обсъждани теми на срещата са били водният режим и изграждането на канализация в селищата от черноморските общини. На въпрос дали ще има режим на водата по Черноморието министър Чакъров отговори: “Ще направим всичко възможно да няма”. Той допълни, че на днешната среща са обсъждани водните проблеми на черноморските общини, а темата НАТУРА 2000 не била засегната./focus-news.net/




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |