В новините
 
04.04.2007 20:42   Новината е видяна 3372 пъти
От 10 000 до 50 000 лева ще бъде глобата за незаконните аптеки
От 10 000 до 50 000 лева ще бъде вече санкцията за незаконно практикуващите аптеки. Това каза главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Габриела Вутева на пресконференция. До сега тези глоби са били между 1 000 и 3 000 лева. Другите санкции за провинилите се фармацевти са фиксирани в Закона за съсловната организация. Разписаните наказания са 3 вида – порицание, глоба от една до пет работни заплати или заличаване от регистъра на БФС за срок от 3 месеца до 3 години.
БФС е създадена на 10 февруари тази година. В програмата на съюза са залегнали принципите за оптимизиране на достъпа на населението до фармацевтичните услуги. Ето защо от съсловната организация изразиха задоволство от приетия през миналата седмица от Народното събрание Закон за лекарствата и аптеките в хуманната медицина. Според председателят на БФС Мирослав Ненчев този закон нямал да хареса само на онези фармацевти, които са свикнали да не спазват закона. От организацията са категорични, че е нужно да се въведе контрол върху цените на лекарствата, тъй като така ще се преодолеят нелоялната конкуренция у дъмпинговите цени. Сега действащата Наредба за лекарствените продукти определя пределните максимални цени на лекарствата, но този механизъм за контрол няма долен праг на цените и така на места аптеките работели на производствени цени. Според новия закон обаче производителите ще са длъжни да декларират най-ниските възможни цени на лекарствата и на тази база ще се осъществява надценката.
От БФС съобщиха, че предстои да бъдат разработени стандарти за консултиране на пациента от аптекарите. Скоро ще бъде създаден и етичен кодекс на съсловието, който ще визира отношението на фармацевта към пациента и взаимоотношенията между фармацевтите. От организацията обещаха да разработят и програма за продължаващо обучение на фармацевтите и допълнителната им квалификация. Ще бъде създадено и ръководство за добра аптечна практика.
Реално практикуващите фармацевти в България сега са около 5 500 души и около 4 400 от тях вече са се регистрирали във съюза./focus-news.net/




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |