В новините
 
13.04.2007 21:30   Новината е видяна 4055 пъти
Св. Кирик се превърща в туристическа атракция

 

Областният управител Любомир Пантелеев изпрати положително становище за статута на остров Св. Св. Кирик и Юлита. То му бе поискано от Министерски съвет във връзка с проект за решение, с което  ще се предостави безвъзмездно за управление имот – публична държавна собственост на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Предложението ще бъде направено от министър - председателя Сергей Станишев.

Областният управител трябва да състави акт на публична държавна собственост. В срок до 1 месец от предаването на имота министърът на регионалното развитие, съгласувано с министъра на транспорта, министъра на културата и община Созопол трябва да обяви по Закона за обществените поръчки международен конкурс за изработване на обемно- устройствени проучвания.  

Остров Св. Св. Кирик и Юлита попада в землището на община Созопол. Територията му е 82,589 дка. В периода от 1929 г. до 2006 г. имотът е застроен с 38 масивни сгради, три подземни склада и хидротехнически съоръжения, използвани от Министерство на отбраната като военно пристанище.

До 2005 г. на острова е базирано поделение ВР 1380 на БА. През 2005 г. поделението е освободило острова. Поради пребазиране на поделението е налице отпаднала необходимост от острова за нуждите на МО.

Съгласно чл. 12, ал. 1 от Закона за водите островът е публична държавна собственост. Островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резерват Созопол.

Към момента е налице отпаднала необходимост от имота от Министерството на отбраната. Предвид статута на острова като паметник на културата с национално значение и като част от архитектурно – исторически резерват Созопол, непосредствената връзка със старата градска част на Созопол, е необходимо да се извърши устройствено планиране на територията на острова, с цел превръщането му в атрактивен център за вътрешен и международен морски туризъм. С устройственото решение следва да се конкретизира територията и границите на изграденото хидротехническо съоръжение – военното пристанище като се определи и статута му по Закона за морските пространства.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |