В новините
 
02.05.2007 22:35   Новината е видяна 3497 пъти
ЦИКЕП да разпореди в комисиите да се говори само на български, искат от СДС Бургас

 

Централната избирателна комисия за европейски парламент да разпореди членовете на Районните избирателни комисии да говорят само на български. За това настояват в писмо до ЦИКЕП от предизборния щаб на СДС Бургас. Повод за искането станаха редица сигнали,  че в секционните комисии в Руенско масово се говори на турски език от представители на други политически сили.    

“С оглед на предстоящите избори за европарламент смятаме, че заради наложилата се практика е наложително да укажете писмено на членовете на избирателните комисии, да използват български език. Съгласно чл. 3 от Конституцията на Република България, официалният език в републиката е българския. В чл. 36, ал. 3 се пояснява, че случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона. Следователно, използването на български език е задължително като правило, а изключението предвижда изрична регламентация в закон на случаите в които се използва единствено и само българския език. Такъв например е случаят с чл.61, ал.2 от ЗИЧИПРБ, който казва че: „Предизборната кампания се води на български език”, се казва в писмото.

От предизборния щаб на СДС цитират клауза в Закона, според която  за членове на районните и секционните избирателни комисии да се назначават лица, които владеят български език. При изпълнение на своите функции членовете на секционните избирателни комисии са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс. За тези членове използването на български език е конституционно задължение.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |