В новините
 
14.05.2007 18:54   Новината е видяна 3615 пъти
Забраниха нови модели детски залъгалки, декоративно грозде и комплект чук с отверки

 

Комисията за защита на потребителите забрани реализацията на пазара на ръчен чук и две отверки, които крият опасност при работа с тях. Инструментите са от марката „Kangarro” и се продават в комплект. Чукът е с дръжка, изработена от метал и пластмаса. Единият край на металната част е предназначена за вадене, а другият за зачукване на пирони. Опасността е продиктувана от това, че чукът е изработен от обикновен сив чугун, с едри графитни включвания, което предполага силно намалена якост и това се превръща в предпоставка за счупване при по-силни натоварвания на вилката. В процеса на експлоатация съществува опасност от изваждане на пластмасовата дръжка от металното стъбло. Освен това твърдостта е много ниска и предполага неравномерно износване на ударната част. Отверките пък са с жълти пластмасови дръжки. Страната на произход на инструментите не е известна. На търговеца е съставен акт за нарушение и е задължен да организира незабавно и ефективно изтегляне на опасната стока от пазара. Издадени са и заповеди за забрана пускането на пазара на три вида биберони-залъгалка и декоративно грозде, които застрашават здравето и дори живота на потребителите. Залъгалките са открити в търговски обекти на територията на столицата. Два от моделите са от марката “Jodow” със страна на произход Сирия. Изработени са от каучук и са в комплект с верижка за закачване на количка или кошче. Третият модел е марка “Camera” и е произведен от фирма в Тайван. Изработен е от силикон, като пластмасата е в синьо и бяло. И на трите вида биберони гумената част не е прикрепена стабилно за пръстена и при евентуално отделяне може да предизвика задавяне или задушаване у децата. Същият риск крие и декоративното грозде. То се предлага в две разцветки – червено и лилаво, като листата му са изработени от мека зелена пластмаса. Опасността се изразява в това, че зърната се отделят лесно от чепката, а размерите им са такива че е възможно да бъдат погълнати от дете. Артикулът е засечен от инспектори на КЗП при извършване на проверка в търговски обект, разположен на територията на РД-Бургас и в склад в София. Страната на произход е Китай. И за двете стоки е доказано чрез лабораторни анализи, че представляват сериозен риск за живота и здравето на потребителите. На търговците е издадена заповед за забрана реализацията им на пазара и за организиране на тяхното незабавно и ефективно изтегляне от него. Освен това те са задължени да информират потребителите за рисковете, които крият стоките и опасностите, свързани с тяхната употреба.
КЗП е информирала за опасните стоки шестте си регионални дирекции, Агенция „Митници” и неправителствените потребителски организации.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |