В новините
 
15.05.2007 18:15   Новината е видяна 3707 пъти
Засега няма опасност от режим на водата в Бургаско, съобщиха от ВиК

Очаква ни сушава година, предупреждават експерти на МОСВ

 

Засега няма опасност да бъде въведен режим на водата в Бургаско въпреки намалелите водни количества на язовирите “Камчия ” и “Ясна Поляна”, съобщи за Бургасинфо завеждащият връзки с обществеността във водното дружество Димитър Гюров. В момента наличният обем на “Камчия” е 171 млн. куб.м. при максимален- 233,5 млн. куб.м. Същото е положението и с “Ясна Поляна”- водата в язовира е намаляла от 32,5 млн.куб.м. на 27 млн.куб.м.
Положението с местните водоизточници също е сериозно, отбеляза Гюров. Там кметовете на общини ще решават кога и къде ще има режим на водата.
Трябва да се подготвим за сушава година, липсата на вода през май не може да се компенсира по никакъв начин, особено за развитието на растенията, в това число и на реколтата. Това пък е становището на експерти от дирекция „Води” на Министерството на околната среда и водите.
Засега няма критични нива на питейните язовири. Въпреки оскъдните валежи и малката снежна покривка през тази година, обемите в тях са достатъчни да подсигурят нуждите от питейна вода за населението до следващия валежен сезон, при условие, че се използват единствено за основното си предназначение. В момента 72 на сто от обемите на питейните язовири са запълнени. С месечните графици, които се утвърждават от министъра на околната среда е осигурено използването им единствено за питейни нужди, в момента те не се използват за нищо друго. Министър Чакъров разпореди засилен контрол върху изпълнението на месечните графици.
В момента в неблагоприятно състояние са язовирите с основно предназначение за напояване – 47 на сто от техния обем е запълнен.
Нивото на подземните води е много ниско. Това е най-ниското ниво на подземни води от 2000 година досега. Наличните данни за състоянието им, свързани със състоянието на реките показват, че в момента оттокът на реките се образува за сметка на подземните води, а не обратното – оттокът на реките да подхранва подземните води , както е нормално този сезон. В тази връзка експертите от МОСВ препоръчват пестеливо използване на подземните води, предимно за питейни нужди, особено в районите, в които те са основен източник на питейна вода.
Оттокът на реките е по-нисък от средномногогодишния. Това явление е абсолютно необичайно за месец май, когато нормално всички реки текат с водни количества над средномногогодишните. Най-нисък е оттокът на реките в Черноморския басейн – 37 на сто от средномногогодишния отток.
Тези факти, съобразени и със средносрочните климатични прогнози водят до извода, че е необходимо да се подготвим за една сушава година.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |