В новините
 
19.05.2007 00:17   Новината е видяна 3700 пъти
92% от възрастните и над 70% от децата имат кариеси

 

Oт 1 до 10 юни Българският зъболекарски съюз организира безплатни профилактични прегледи за деца до 18 години.
От 1998 г. държавата абдикира по отношение на профилактиката на стоматологичните заболявания. Ето защо Българския зъболекарски съюз реши да вземе мерки и организира серия от безплатни профилактични прегледи за деца до 18 години. Това заяви председателят на УС на съсловната организация д-р Николай Шарков.
Шарков припомни, че такива прегледи досега се организираха спорадично от различни клиники и фирми. За първи път обаче в профилактичната кампания ще вземат участие около 1000 зъболекари от цялата страна. Прегледите ще се провеждат от 1 до 10 юни. Като информация за това при кого могат да се прегледат пациентите могат да получат на телефон 02 987 47 97 и на интернет страницата на БЗС.
Д-р Шарков коментира, че профилактиката не е лечението и е това което дава здраве на нацията. За съжаление частичните епидемиологични проучвания сочат, че 92% от възрастното население страда от кариеси. Висока е и статистиката при децата, където над 70% страдат от същия проблем. По мнение на д-р Шарков кариесът е социално значимо заболяване и води до инвалидизация. Ако ние не лекуваме сега зъбите на нашите деца и не правим профилактика след 20 години ще сме свидетели на здравна катастрофа, алармира той.
Като основен проблем д-р Шарков посочи факта, че родителите не водят редовно децата си на преглед, не се използват пълноценно и ресурсите, които осигурява здравната каса. При 1 557 873 деца за 2006 г. са прегледани едва 358 482 като са излекувани 623 302 кариеса./econ.bg/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |