В новините
 
28.05.2007 21:32   Новината е видяна 3763 пъти
10 акта за берачи на блатно кокиче в Ропотамо

 

Служители на Дивечовъдна станция-Ропотамо съставиха 10 акта на берачи на блатно кокиче. Нарушителите ще бъдат санкционирани и от РИОСВ по Закона за защитените територии. Санкцията за физически лица е от 500 до 5 000 лева, съобщиха от инспекцията.
Блатното кокиче  е под специален режим на ползване, включено е в Червената книга на България в категорията “застрашен от изчезване вид”, затова част от местообитанията му са обявени за защитени територии.  Расте в мочурливи ливади, крайречни гори и заблатени местности.
Блатното кокиче съдържа алакалоида галантамин, от който се произвеждат нивалин и  други лекарствени препарати.
На територията на РИОСВ – Бургас има пет находища на блатно кокиче - защитена местност “Чаирите” край село Горица, защитена местност “Калината” край Слънчев бряг, край село Присад, защитена местност “Блатото” край Созопол и местността “Блатата” край Лозенец. Събирането на блатно кокиче, както и на други видове растения в резерват “Ропотамо” е забранено. Състоянието на популациите се проверява ежегодно, съвместно с представители на общините и държавните лесничейства, на чиято територия са находищата.
Тази година със заповед на министъра на околната среда и водите бе забранено ползването на листно – стъблена маса от блатно кокиче от находищата му в цялата страна. Забраната е в сила от края на април. Мерките са взети след дадена от експертите оценка за неблагоприятното състояние на блатното кокиче през тази година и ниските ресурсни възможности на популациите.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |