В новините
 
30.05.2007 16:28   Новината е видяна 3856 пъти
Масово преселение на избиратели към морето

 

Избирателите в крайморския град Свети Влас, които ще имат право на глас за местния вот, тихомълком са нараснали двойно. Това става ясно от официална справка, с която в. "Сега" разполага. Тя е издадена от териториалното звено ГРАО. От документа е видно, че в периода от началото на годината до 3 май в градчето са регистрирани по постоянен адрес нови почти 1200 души. Толкова досега бе цялото население на Свети Влас. Регистрацията автоматично им дава и право на глас на предстоящите местни избори. С 900 нови гласоподаватели се е сдобил и гр. Несебър, сочи същата справка. В цялата община Несебър, в която влиза и Свети Влас, подкреплението от "външни" избиратели вече наброява над 2100 човека. Според източници от общинското ръководство обаче с всеки изминал ден тя се увеличава.
Част от общинските съветници на Несебър изразиха притеснения от тези цифри. "Положението е сериозно, защото толкова много нови избиратели могат да обърнат вота наесен. А аз смятам, че те са записани именно с тази цел", опасява се съветникът Драгомир Попов. Той разкри, че е получил данни как точно е станало записването в Свети Влас. "В продължение на няколко дни в кметството с автобус са пристигали групи, които настоявали да бъдат регистрирани по настоящ адрес. Представяли се като работници", разказа Попов. Първоначално кметицата Вичка Пецанова се опитала да осуети регистрацията на толкова много хора, още повече че явно били организирани. След няколко дни обаче същата огромна група пристигнала отново, но вече придружавана от адвокат.
"Разбира се, няма никакъв проблем, че идват работници отвън, но притеснителното е, че повечето са записани на едни и същи адреси. Примерно има по 40-50 човека, регистрирани в едни и същи места. Няма такава къща, която да поеме толкова много народ. Няма и такъв хотел в Свети Влас, който да запълни всичките си стаи само с работници, без да остави място за летовници. А и през летния сезон строителните дейности в курортите са забранени, така че толкова голяма бройка работници е необяснима", заяви Попов.
Според СДС-Бургас в областния град избирателите вече са се увеличили с над 4000 души. Сините имали данни, че и в Бургас също са регистрирани по 40-50 човека на един и същи адрес, като бройката на новорегистрираните се увеличавала от ден на ден. Официална справка на ГРАО за Бургас сочи, че само за 2 месеца от февруари до април са били регистрирани 2700 души. В Бургас, Созопол и Несебър е вече ясно кои точно бизнесмени стоят зад организацията на подобни регистрации, но политическите партии засега предпочитат да не назовават имената им.

СЪМНЕНИЯ
За подобен проблем сигнализира неотдавна и лидерът на СДС в Созопол Стойо Недин. Той разкри, че до момента външните избиратели в цялата община са надхвърлили 3000 души, като само в Созопол имало регистрирани нови 2000 души. За разлика от Несебър общинските власти в Созопол отказват да предоставят точна справка за новорегистрираните избиратели. Кметицата Веска Караманова заяви на последната сесия пред съветниците, че на този етап не може да им даде такъв документ. Наместо това секретарят на общината показа чернова. В нея пишеше, че до 20 април в града са регистрирани 1150 човека, но бройката се променяла с всеки ден. "Това са 90 на сто от гласоподавателите в град Созопол, 35 процента от тези в общината и над 50 на сто от редовно гласуващите" изчисли Недин.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |