В новините
 
04.06.2007 18:07   Новината е видяна 3909 пъти
Нестинарски игри за празника на странджанското село Българи

 

Странджанското село Българи тази година отбеляза двоен празник.В деня на "Св.Св.Константин и Елена", когато по стар езически обичай се провеждат нестинарските игри, кметът на Царево Петко Арнаудов откри и новото кметство в селището. За изграждането му общината е инвестирала 210 хиляди лева. Двуетажната сграда е построена до централния площад като са запазени особеностите на гръцката архитектура от 18-и век, която е характерна за повечето странджански къщи.Новото кметство е модерно обзаведено има голяма приемна, медицински кабинет и помещения за гости. Идеята е в него да се настаняват и туристи, които искат да разгледат местните църкви и красивата странджанска природа.
По традиция нестинарските игри се провеждат на 3-и юни. Интересът към уникалния езически обичай е много голям, а край нестинарския огън всяка година се събират туристи, телевизионни екипи и изследователи на древните ритуали от цял свят. Според учените нестинарството е система от вярвания и обреди, в които централно място заема култът към Св.Константин. В ритуала тази година  участва странджанската нестинарка Веса Павлова. Рано сутринта на празника бяха изнесени от столнината старите икони.Епитропът  поведе шествие към местното аязмо, където с курбан бяха  осветени животните. След това бе запален нестинарския огън на централния площад в селото. Магическият танц върху огъня започна привечер.Нестинарските игри бяха съпроводени с много песни и народни танци през целия ден.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |