В новините
 
06.06.2007 22:21   Новината е видяна 4112 пъти
Токът от биомаса ще струва между 162 и 215 лв. за мегаватчас

 

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определи цените, на които собствениците на бъдещите централи, произвеждащи ток от биогориво, ще продават електроенергията си. Досега това бе основната пречка пред инвеститорите с намерения да строят подобни мощности. Те не искаха да рискуват парите си, без да знаят каква ще е възвръщаемостта на капитала им.
Това вече е ясно, след като ДКЕВР публикува цените без ДДС за тока от централи с инсталирана мощност до 5 MW, според вида биомаса, използвана в горивния процес.
Енергията от мощности, работещи с отпадна дървесина от горското стопанство, стърготини отдървопреработване, мебелна промишленост и др., ще се продава за 215 лв./MВтч. Централите, които горят енергийни култури като магарешки бодил, обикновена тръстика, сорго, мискантус и др., ще получават 184 лв./MВтч от реализираните количества. За съоръженията, ползващи селскостопански отпадъци от земеделски култури като слама, царевични стебла, лозови пръчки, цената е 162 лв./MВтч.
От енергийната комисия посочват, че очакванията  са с одобрените преференциални цени на тока от биомаса да се стимулира развитието на пазара на възобновяема електрическа енергия с първичен източник биомаса. В България, въпреки многото изследвания и разработки за оползотворяване на селскостопанските и горските отпадъци, както и за отглеждане на енергийни култури, все още не са изградени централизирани инсталации и мощности. А страната ни е поела ангажимент да увеличи дела на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници до 11 процента в брутното вътрешно потребление до 2010 година, припомнят от регулатора.
От ДКЕВР са изчислили, че определените цени покриват инвестиционните разходи на бъдещите проекти. Комисията се е запознала с различни доклади, според които средният инвестиционен разход за изграждане на нова централа на биомаса стига до 5 хил. долара за киловат. В САЩ цената е между 2000-2500 долара за киловат инсталирана мощност, посочва анализ  на Международната енергийна агенция. В Европа стойността е от 1000 до 5000 долара/кВ според технологията, нивото на развитие и големината на централата.
Според анализи на цените на суровините, ДКЕВР е приел осреднени стойности за горивните разходи. Така е прието, че разходите за отпадна дървесина от горското стопанство и стърготини от дървопреработване са.47 евро на тон. За отпадъци те слама, царевични стъбла, слънчоглед, лозови пръчки от резитба стойността е 30 евро на тон. За енергийни култури (магарешки бодил, обикновена тръстика, сорго и мискантус) разходите са 37 евро/т.
В определените преференциални цени е предвидено средно ниво на експлоатационните разходи, без амортизационните, от 16.5% от общия размер на годишните разходи./mediapool.bg/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |