В новините
 
25.06.2007 21:32   Новината е видяна 3397 пъти
Нестинарски танци в подкрепа на Природен парк Странджа

 

Коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” ще пренесе в центъра на София ритуала, с който Странджа е най-известна - нестинарството. «В момента Върховният администативен съд решава съществуването на Природен парк Странджа - най-голямата защитена територия в България. За да можем да я защитим, ние искаме да я представим, като покажем една малка част от нея в София.

Една от най-големите атракции безспорно е „нестинарството” – обичай, пренесен през вековете и съхранен от странджанци. Малко софиянци могат да видят автентичния ритуал в с. Българи, който се чества всяка година на 3 юни - празникът на Св. св. Константин и Елена по старому. Затова нестинарите ще дойдат в София», обяснява Йорданка Динева от Българска фондация «Биоразнообразие».

Всеки ще може да усети вълшебството на нестинарските танци и „огъня на Странджа” пред фонтаните на НДК на 26 юни от 20.00 ч. Докато се подготвя жаравата, ще има автентични изпълнения на тъпан и гайда от сърцето на Странджа, както и на музиката на групата „Балканджи”.

Публиката ще може да се подпише в петицията в защита на Природен парк Странджа и да разбере кои са 140-те известни българи, които вече я подкрепиха.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |