В новините
 
12.07.2007 00:56   Новината е видяна 4620 пъти
МРРБ към Бургас за тръбата: Притесненията за околната среда са неоснователни

 

Към настоящия момент притесненията за околната среда във връзка с нефтопровода са неоснователни, пише в писмо до община Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.
От ведомството смятат, че в момента Бургаския залив страда много повече от презастрояване, отколкото от реализацията на проекта.
Икономическите параметри на проекта “Бургас – Александруполис” били едно балансирано решение между икономически и геостратегически интереси, като се отчитали изискванията на туристическия бизнес и опазването на околната среда.  Буйовите терминали в района на Бургаския залив щели да бъдат разположени на възможната максимална отдалеченост от морските ни курорти”, разясняват още от ведомството на Гагаузов.
От там определят като спекулации изявленията, че държавата ни и Общината ще са длъжни да покриват евентуалните екологични щети. Това щяло да се поеме изцяло от МПК.
По отношение на мерките за намаляване на риска и избягването на еко катастрофи от МРРБ поясняват, че щели да се използват съвременни двойнокорпусни танкери за транзитиране на петрола. Щяло да има и бонови заграждения, недопускащи евентуален разлив извън морската среда и около самия танкер.
От МРРБ пишат още, че Споразумението гарантирало правата на миноритарните акционери /в случая България и Гърция/, но не става ясно как. .
Страната ни щяла да печели минимум между 30-36 млн. щатски долара годишно от транзита на нефт, обясняват още от ведомството.
Все още не е ясно  каква част от приходите ще остава в община Бургас. Това тепърва щяло да се решава от Министерски съвет.
Припомняме ви, че Общинският съвет в Бургас гласува да бъде проведен референдум за петролопровода на 2 септември.
Никой няма право да изгражда такъв спорен и грандиозен проект, без да се допита до мнението на бургазлии, каза тогава един от инициаторите за искането на референдум Димитър Николов.

 

 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |