В новините
 
12.07.2007 19:56   Новината е видяна 3883 пъти
Камено ощетено с нови 400 000 лв. от екоглоби

 

Бургаският апелативен съд отложи за 20- ти септември делото по казуса за неизплатените от РИОСВ Бургас на община Камено пари от екоглоби наложени на „Лукойл Нефтохим”.

Делото срещу екоинспекцията бе спечелено от община Камено на първа инстанция с решение на Бургаския окръжен съд и обжалвано от РИОСВ пред Апелативен съд.

Съдийският състав възложи да бъде направена експертиза, която да установи какви пари от екоглоби рафинерията е превеждала на РИОСВ и как са били разпределяни те между двете общини Камено и Бургас. Експертизата ще обхваща посочени от съда периоди и ще се извършва на база на счетоводните документи в РИОСВ и Агенцията за държавни вземания – Бургас, от където са минавали парите.

За разлика от предните заседания на БОС, за първи път в залата днес се яви и шефът на РИОСВ Симеон Симеонов, заедно с трима адвокати. Съдът отхвърли искането им за техническа експертиза, която да установява какъв тип замърсявания е имало през периода и на територията на чия община са били те.

„Вярвам, че съдът ще се произнесе в полза на община Камено. Междувременно закононарушенията от страна на РИОСВ Бургас продължават и ние продължаваме да търпим загуби”, заяви след заседанието кметът на Камено Димитър Которов. Само за 5 месеца по сметките на екоинспекцията са постъпили нови над 400 000 лв. от екоглоби на „Лукойл Нефтохим”. Нарушавайки закона, Симеон Симеонов не е превел 80 % от средствата на община Камено, с което продължава да ощетява местните жители,  погазвайки всички юридически норми.

Делото на община Камено срещу РИОСВ бе заведено преди няколко месеца, след като се установи, че екоинспекцията нарушава чл. 65, ал. І от закона за околната среда и водите. Съгласно него, 80 % от санкциите е трябвало да бъдат преведени на община Камено, тъй като същият процент от рафинерията се намира на нейна територия. Вместо това, по решение на шефа на РИОСВ Симеон Симеонов, парите са били преведени на Бургас вместо на Камено. Заради това нарушение на закона БОС излезе с решение, че искът на община Камено е основателен и осъди РИОСВ да  заплати стойността му в размер на 1 818 383, 56 лв.

Направената тогава съдебна експертиза установи, че всъщност сумата от екоглоби е много по- голяма и е в размер на близо 5 млн. лв. Това показа, че РИОСВ е ощетявала община Камено в продължение на години и вероятно сумата, която е трябвало да получи Камено е многократно по- голяма.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |