В новините
 
31.07.2007 21:42   Новината е видяна 4746 пъти
България и Румъния ще охраняват заедно Бургас
Черноморският граничен координационен център, осъществяващ обмяната на информация в реално време между граничните служби на шестте държави от Черноморския регион, бе открит тържествено от вътрешните министри на Република България и Румъния–Румен Петков и Кристиян Давид. Координационният център развива дейността си от 1994 година насам, но едва сега е преместен в централната част на Бургас и разполага със собствена сграда. Министър Петков заяви, че работата на граничните структури на двете държави и обработването на документите на гражданите на едно гише е довело до спестяване със 70 % от времето за проверка на пътуващите. По този начин са постигнати два ключови ефекта: облекчено е движението на хора, стоки и услуги и е гарантирана сигурността на външната граница на Европейския съюз. Министър Петков уточни, че работещите в новооткрития Черноморски граничен координационен център оперират с информация в реално време и по този начин шестте държави от Черноморския регион /Румъния, Украйна, Руската федерация, Грузия, Турция и България/ пряко си сътрудничат в борбата с трансграничната престъпност и нелегалната миграция. В резултат на отличното взаимодействие на шестте гранични служби, за последните три години на контрол са били 780 плавателни съда, за които е имало достатъчно основания да се счита, че са извършили някакви нарушения. Индикаторите за подобни нарушения били например честата смяна на собствениците на плавателните съдове или флаговете, под които плавали. Министър Петков оповести, че само за миналата година от служителите на  Черноморският граничен координационен център в акваторията на Черно море са засечени 300 плавателни съда – нарушители.
Вътрешният министър на България заяви, че по идея на румънския му колега Кристиян Давид ще се организира провеждането на съвместни учения и ще се формират общи екипажи при охраняване на външната граница на Европейския съюз в Черноморската акватория. По предложение на министър Давид в работата на Черноморския граничен координационен център ще се включат и командировани румънски гранични полицаи, които да подпомагат българските в осъществяването на пряката им работа. Предложение за командироването на служители в ситуирания в Бургаския координационен център ще бъде отправено и към останалите четири страни от Черноморския регион - Украйна, Руската федерация, Грузия и Турция, заяви министър Румен Петков.
Двамата министри съобщиха, че до края на годината в Черноморската акватория ще се проведе съвместно учение на гранични полицаи, което ще е под егидата на “FRONTEX”- Агенцията за оперативно сътрудничество на външните граници на Европейския съюз. В учението освен Румъния и България ще участват и гранични служители от Гърция, Италия и Испания. Директорът на Главна дирекция “Гранична полиция” – комисар Красимир Петров и колегата му от румънска страна - Генерален инспектор Нелу Поп подписаха план за съвместни действия между граничните полицаи от Русе и Гюргево при осъществяване на контрол и наблюдение по река Дунав. Според този план патрулирането по реката ще се извършва от съвместни екипи на двете регионални гранични структури, като това ще е поредната крачка по общия път на България и Румъния след присъединяването на страните към Европейския съюз.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |