В новините
 
01.08.2007 22:01   Новината е видяна 4815 пъти
"Бургас и морето" чества своя 25-годишен юбилей

12 песни ще участват в тазгодишния Национален конкурс за забавна песен “Бургас и морето”. Той ще се проведе на 4 и 5 август в обновения Летен театър в морския град. Театърът е с уникален подвижен покрив, който е единствения в България. Подобно съоръжение има само на стадион в Германия.

       Песните-участници са селекционирани от над 100 кандидати. Председател на журито е Вили Казасян.

      Тази година се навършват 25 години от началото на конкурса. Ще бъде отбелязана още една годишнина-на имения бургаски композитор Тончо Русев. Първата вечер ще мине под знака на този юбилей и ще завърши с рецитал по негови песни. В него ще се включат Лили Иванова, Васил Найденов, Орлин Горанов, Катя Филипова, Силвия Кацарова, “Сигнал”, “Ритон”, Йорданка Христова.

      Втората вечер е конкурсът за изпълнител. В него ще участват 7 певци, избрани сред 25 кандидати. Те ще бъдат оценявани от жури, водено от Йорданка Христова. След края на конкурса за изпълнител в неделя, на сцената ще изнесе рецитал солистът на Юрая Хийп Джон Лоутън с група Б.Т.Р.

      За първи път тази година ще има и фестивален оркестър, с диригент Иван Кожухаров.

      Над 350 гости и изпълнители очаква бургаският фестивал тази година. В първия конкурсен ден-4 август, ще бъде и традиционната среща на кмета Йоан Костадинов с авторите и изъплинтелите на песни.

      Билетите са на цена 3 лв. Те ще се продават на ул. “Александровска”№ 69, а в дните на конкурса и на касата на Летния театър.

      Публиката ще избере своята песен отново чрез гласуване с sms.

      И двете конкурсни вечери ще бъдат предавани пряко по Канал 1.

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЗАБАВНА ПЕСЕН "БУРГАС И МОРЕТО"

 

    Националният конкурс за забавна песен "Бургас и морето" се организира ежегодно през месец август, в рамките на Националната седмица на морето, от Община Бургас под патронажа на кмета на града. Основната му цел е създаване и популяризиране на българската забавна песен,стимулиране на творците в областта на естрадата.

    Началото на конкурса "Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора" е 1973 година и през своето съществуване има осемнадесет издания. Досега в подготовката и реализацията са участвали Съюзът на българските композитори, Министерството на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио и др. Участието на наши известни композитори, поети и изпълнители като Константин Ташев, Атанас Косев, Иван Пантелеев, Митко Щерев, Тончо Русев, Найден Андреев, Стефан Димитров, Борис Карадимчев, Зорница Попова, Стефан Диомов, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Александър Петров, Михаил Белчев, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, ВГ "Тоника", Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Тони Димитрова и др. е определяло високото професионално ниво на проявата. Създадени са над 220 конкурсни песни, като много от тях са придобили широка популярност - "Момчето, което говори с морето", "Песен на Поморие", "Моряци", "Молитва", "Имало в Бургас", "Ах, морето" и др. Усилията на Община Бургас за предоставяне на необходимите условия за творческа реализация на създадените нови български песни, добрата организация, авторитетните награди на публиката и професионалното жури стимулира участието на изявени български творци.

    Ежегодното провеждане на Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето" е необходимо за по-нататъшното развитие и разпространение на българската популярна песен, за обогатяване и разнообразяване на музикалния ни живот. Интересът на многобройната публика показва, че съществува потребност от неговото провеждане и го превръща в очакван празник за жителите и гостите на града ни. За по-висок професионализъм при реализацията и по-широко популяризиране на конкурсните песни съдействат БНТ и БНР.

    В конкурса има право да участват български композитори и автори на текстове - без ограничения. Темата на представените песни е свободна. Желателна, но не задължителна е темата за морето. Авторите представят песни, които не са публикувани, тиражирани или излъчвани по радио - телевизионния ефир. Подборна комисия, назначена със заповед на кмета на града определя до дванадесет песни за участие във финалната конкурсна вечер. Песните се изпълняват на живо в съпровод на разширен състав на оркестър "Горещ пясък". На разположение на авторите са репетиционна зала, музикални инструменти и звукозаписно студио на оркестъра за подготовка на песните. Публиката присъжда Голямата награда "Бургас и морето", а професионално жури - първа, втора и трета награди, награда за текст и аранжимент. Допуска се връчване на допълнителни награди. Конкурсът се провежда в Летен театър - Бургас, където съществуват всички условия за добрата реализация на подобни прояви.

    Организатори и участници вярват, че създадените на този конкурс песни допринасят за популяризирането на българската естрадна музика, убедени са, че конкурсът доставя удоволствие на почитателите на забавната песен и удовлетворение на творците.

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |