В новините
 
02.08.2007 05:25   Новината е видяна 5055 пъти
Откриха Черноморския граничен координационен и информационен център
Министърът на вътрешните работи на България Румен Петков и министърът на вътрешните работи и административната реформа на Румъния Кристиан Давид откриха днес в Бургас Черноморския граничен координационен и информационен център, предаде БТА.


На церемонията присъства и началникът на Национална служба "Гранична полиция" генерал Красимир Петров, който заедно с генералния инспектор на "Гранична полиция" на Румъния Неу Поп подписа план за съвместно действие между регионалните гранични служби на Русе и Гюргево за съвместен контрол и наблюдение по река Дунав, както и за патрулиране със смесени екипи в зоните за отговорност.

Това е поредна крачка и доказателство за нашите общи действия и взаимодействия в общия европейски дом, каза генерал Петров.

Министър Петков уточни, че целта на посещението в граничния център днес е да бъде продължен диалогът от Третата неформална среща на министрите на вътрешните работи от Югоизточна Европа от началото на юли в Букурещ.

Петков заяви, че заедно с колегата си от Румъния ще обсъди теми от взаимен интерес и области на сътрудничество, с акцент върху въпросите, свързани с ангажиментите на двете страни, произтичащи от членството в ЕС и подготовката за присъединяване към т.нар. пространство Шенген.

Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас е създаден през 1994 г. и в него участват Румъния, България, Грузия, Русия Турция, Украйна. Центърът работи с реален обмен на информация в резултат на добрата координация между граничните служби и Националния център за координация, каза министър Петков.

През последните 7 години под инспекция са минали над 750 плавателни съда, за които е имало достатъчно основание да се счита, че са извършили различни нарушения. През миналата година нарушители по море са били около 300.

Министър Петков приветства идеята на министър Давид за подготовка на съвместни учения при сформирането на морски екипажи в акваторията на Черно море, както и по граничната зона на ЕС, която охранява двете държави. Той изрази одобрение и към идеята гранични полицаи от Румъния да бъдат командировани в Черноморския граничен център в Бургас.

Ще отправя такова предложение и към останалите страни, които участват в работата на центъра, добави министър Петков.

Министър Давид заяви, че външната граница на Черно море е важна част за сигурността на външните граници на ЕС, както и че България и Румъния ще си сътрудничат в борбата срещу трансграничната престъпност и нелегалната миграция, която в момента създава големи проблеми на ЕС.

Ролята на граничния център в Бургас е много важна, тъй като тя ще осигури пряко сътрудничество между двете страни, коментира министър Давид.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |