В новините
 
01.08.2007 21:30   Новината е видяна 8714 пъти
Караненов получава къс от плажа
Хотелът продължава да работи и това лято, странно дали само нуждата от собственост върху земята на Фрегатата спъва изпълнението на грандиозните инвестиционни намерения на Караненов?

 Докато хотелиерите в Слънчев бряг протестират, в строителното министерство тихо готвят продажба на пясъчна дюна под “Старата фрегата” на Бургаския централен плаж

      Вчера “Черноморски фар” оповести, че собствениците на хотели в Слънчев бряг искат от Станишев да наложи мораториум върху сделките за обекти, които се намират върху земя - изключителна държавна собственост. Частниците, а не местната власт в Несебър, първи прозряха, че сме тръгнали за никъде и че с тези темпове на строителство от пясъчната ивица на курорта ще остане само шелфът. Вчерашният бунт на хотелиерите дойде след неофициална информация, че всъщност по-голямата част от дюните и брега в посока морето, вече е разпродадена. А общинската власт си изми ръцете, като показа документи за това, разписани от Савин Ковачев – заместникът на строителния министър Асен Гагаузов.

       Засега край брега на Бургас е тихо и никой не подозира, че цъка бомба, която ни е заложил същият заместник на Гагаузов, но този път със знанието на колегата му – другият заместник на Гагаузов – Калин Рогачев, който е кореняк-бургазлия. Двамата са дали рамо на бизнесмена Димитър Караненов да купи парче от дюните на Централния плаж, близо до пристанището. Става въпрос за района, в който е бившият ресторант “Старата фрегата” и на всички е известно, че дървената кръчма беше поставена върху пясъчна дюна – защитена природна забележителност. В ход е процедура по преобразуването на тази част от Централния плаж от публична държавна собственост в частна , за да се подготви за продажба на Караненов.

      Това съобщи пред “Черноморски фар” държавен служител от ведомството на Гагаузов на 3 юли - денят, когато Калин Рогачев защитаваше от трибуната на Общинския ни съвет необходимостта от петролопровода, за който поне засега нямало индикации да застраши екоравновесието в залива.

      Попитан тогава знае ли какво се случва на Централния плаж в родния му град, каква ще е съдбата на “Старата фрегата” и дали е ангажиран с предоставянето на земята под нея за осъществяване на инвестиционни намерения, зам.-министърът отговори така: “От вас чувам, че има такова нещо, ще се опитам да разбера, не зная”. И обеща да ни информира. Оттогава мина един месец, но Рогачев така и не даде отговор на въпроса дали ще защити пясъчната ивица под прогнилото дървено корито, или ще съдейства за по-бързото придвижване на процедурата.

       Скандалът в Бургас предстои да се разрази в близките няколко дни, защото услугата за Караненов се извършвала без знанието на министър Асен Гагаузов.

      През есента на м.г. несебърският хотелиер получи от общинския ни съвет близо 2 декара общинска земя, които му бяха нужни, за да започне строеж на открит басейн пред хотел “Приморец” с изглед към морето. Става дума за строителство в обсега на самата Морска градина.

      Преди това, в началото на август м.г., Караненов заяви пред нашия вестник, че фирмата му „Булгариен Директ Райзен“ ООД, която стопанисва хотел “Приморец”, ще го надстрои с няколко етажа и ще го пристрои, за да вдигне броя на звездите. Тогава стана ясно, че върху терена, където ще се надстроява и пристроява, общината притежава 2 977.20 кв. м , които също му бяха предоставени, макар да се чуха мнения на съветници, че не бива Морската градина да се разпродава на парче, че трябва единна визия и отдаване на части от нея на концесия. Други съветници настояваха, преди да се гласува решението за право на строеж в района на “Приморец”, да се видят схемите и скицата на обекта, но мнозинството отхвърли и това предложение.

      “През май догодина/т.е. май 2007г./”Старата фрегата” отново ще заработи. Автентични части от интериора й ще бъдат запазени, но за да отговори на съвременните изисквания, ще инвестираме в нея 200 хиляди евро”, каза пред “Черноморски фар” Караненов на 10 август м.г. и добави, че градежът на бъдещата туристическа мегаструктура, към която се числяла гемията, щял да започне през ноември/ става въпрос за ноември м.г./.

       През тази пролет ресторантът на “Приморец” беше затворен и се създаде впечатление, че там действително ще се строи анонсираният 5-звезден курорт с басейн и ултрамодерен SPA-център.

      Нашата проверка вчера установи обаче, че овехтелият хотел продължава да работи, а дори и пердетата на заключения ресторант все още не са свалени. Няма и повей от строителство.

       Междувременно с проблема на строежите върху пясъчни дюни се ангажира и евродепутатът Маруся Любчева, която изпрати писмено запитване до министъра на регионалното развитие.

      

       Дали областният управител знае какво се случва?

      И днес повтаряме, че плажната ивица според Конституцията на Р България е изключителна държавна собственост, а пясъчните дюни са обявени за защитен обект през 1976 и 1984 година, включени са през 1996 година в Резолюция №4 на Постоянния комитет на Берлинската конвенция като застрашено местообитание с над 17 редки защитени видове. И припомняме, че кметицата на Созопол Веска Караманова отнесе глоба в началото на май затова, че общината не опазила дюните между къмпингите «Градина» и «Златна рибка». .

      При проверка, извършена от РИОСВ, е било констатирано нарушение на Закона за защитените територии, който забранява нарушаване на естественото състояние на природните забележителности.

      Предвидените в Закона за защитените територии санкции за такова нарушение са от 500 до 5 000 лева.

       Природната забележителност “Пясъчни дюни между “Градина” и “Златна рибка” е с площ 334 декара и в по-голямата си част е общинска собственост.

      На територията на РИОСВ – Бургас има седем пясъчни дюни, обявени за природни забележителности.

      Дюните на Централния плаж в Бургас са изключителна държавна собственост, дали областният управител Любомир Пантелеев знае какво се случва?

      Тъй като комуникацията на г-н Караненов с журналисти от вестника се оказа доста трудна още през лятото на м.г. - той отказва да бъде фотографиран и записван на магнетофон, редакцията е готова да му предостави възможност да изясни дали нашата информация е точна, нуждае ли се от покупката на дюната в южната част на Централния плаж и започнала ли е процедура за промяна на предназначението й в строителното министерство.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |