В новините
 
03.08.2007 15:46   Новината е видяна 4564 пъти
Комисия от ОбС-Бургас започва преговори с държавата за петролопровода

Комисия от Общински съвет-Бургас започна поредица от срещи за водене на преговори с държавата за петролопровода Бургас-Александруполис. Комисията в състав - председател Георги Дракалиев, заместник председатели Георги Манев и Тодор Стамболиев и членове - Бенчо Бенчев и Христо Кръстев и заместник-кметът Венелин Тодоров като представител на общината, бе избрана на последната сесия на местния парламент на 27 юли т.г.

Тогава съветниците отмениха собственото си решение за провеждане на референдум за петролопровода на 2 септември. Те задължиха комисията да води преговори с правителството за постигане на максимален икономически ефект за гражданите на Бургас, като договаря абсолютни гаранции за опазване на околната среда и водите на Черно море, както и основния поминък на региона - туризъм и риболов.

Освен това, комисията трябва да предложи и сключи споразумение с правителството за гарантиране на финансови ползи за гражданите на Бургас преди започването реализирането на проекта за пертолопровода. То ще включва конкретни ангажименти, свързани с инвестиции в инфраструктурни проекти и екологията на града.

Вече е договорена среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, която ще се проведе на 7 август в 9 ч. в София. Предстои да се уточни дали същия ден ще се състои и разговора с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Планирани са срещи с представители на Министерство на транспорта, в т.ч. Морска администрация и Пристанищна инфраструктура.

По време на преговорите ще настояваме за цялостна информация за проекта, гаранции от страна на МОСВ срещу екологични щети, възможно най-голяма част от транзитните такси да остават в Община Бургас и ще лобираме за средства за инфраструктурни проекти в Бургас, заяви председателят на комисията Георги Дракалиев.

Проведен е разговор с българския посланик в Атина, който е поел ангажимент да свърже членовете на комисията с представители на ресорните министерства за петролопровода от гръцка страна. От комисията планират и срещи за обмяна на опит с местната власт в Александруполис.

На място в Нефтено пристанище-Бургас комисията ще се запозная с технологията по пренос на петролни продукти. Ще бъде потърсено и мнението на международни експерти от Холандия и Русия, които да разяснят екологичните рискове от разливи. Днес от комисията заявиха, че тя ще продължи да работи и след края на мандата на този Общински съвет.

Междувременно продължава събирането на подписи за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, на която отново да се гледа въпросът за провеждане на референдум. От своя страна местният клуб на „Движение Гергьовден“ вчера обяви, че ще инициира подписка съгласно Закона за допитване до народа с искане Общинският съвет да приеме решение за провеждането на местен референдум с въпрос: “Трябва ли Община Бургас да участва в реализирането на проекта за нефтопровод Бургас-Александруполис?”. /БГНЕС




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |