В новините
 
08.08.2007 05:26   Новината е видяна 5030 пъти
Альоша идва
Героят от войната Алексей Скурлатов води руски туристи
Председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова се е срещнала в Новосибирск с бившия съветски воин Алексей Иванович Скурлатов, чийто образ е прототип на паметника на Альоша в Пловдив, и го е поканила да гостува в България, вероятно на български държавни разноски. Това съобщение разпрати до медиите пресслужбата на ДАТ във вторник, без да уточнява дали Крушкова е била по други задачи в Новосибирск или е отишла там специално да отправи тази покана. Кореспонденция на БНР от Русия осветли, че Крушкова е на обиколка в Сибир, за да подсили с личното си присъствие потока от сибиряци към българските курорти.
Руският гражданин Скурлатов е поканен да се включи в тържественото честване на 50-годишнината от откриването на паметника, “който дълги години беше символ на българо-руската дружба”, се казва още в разпратения до медиите текст. Тържествата са насрочени за ноември в Пловдив
През март т.г. Скурлатов навърши 85 години. Героят от Алтайския край е воювал от 1941 г. до 1946 г. Той отива на фронта през септември 1941 година, след това минава през България с войските на III украински фронт и се връща у дома през ноември 1946 година. Участвал е в Курската битка, служил е в 217-а танкова бригада и 234-ти артилерийски полк. Награждаван е многократно за проявена храброст.
Крушкова очевидно е забравила полемиките, които се водеха за съдбата на съветските паметници в България. И по-специално дали такива монументи като Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина в София, или “Альоша”, възвисил се на едно от пловдивските тепета, трябва да продължават да стоят на мястото си или да бъдат демонтирани и преместени в музеи на открито, посветени на тоталитарното изкуство. Антикомунистическа истерия за събаряне на “Альоша” разтресе и Бургас, но бургазлии не желаят паметникът, който се е превърнал в символ на града, да бъде демонтиран.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |