В новините
 
08.08.2007 16:28   Новината е видяна 7877 пъти
Летният театър в световен каталог на модерните съоръжения

Процесът на поставяне на покривната конструкция в Летния театър бе заснет и с филма фирмата ще кандидатства за световния каталог на модерните съоръжения и сгради
Снимка Станислав ЯРМИН
След ремонт на сцената отварят оркестрината

      Летният тетър в Бургас влиза в световен каталог на модерните съоръжения и сгради, научи “Черноморски фар”. Лично проф. д-р Димитър Даков, преподавател в Университета по строителство, и Христо Кисев, шеф на екипа на “Главболгарстрой”, който извърши обновяването на театъра, са организирали и филмирането на двуседмичните ремонтни дейности, свързани с подвижния покрив. Със заснетия материал, който проследява целия процес, фирмата изпълнител на проекта ще кандидатства във въпросния каталог, обясни зам.-кметът Красимир Николов.

      Подобно оживление е напълно обяснимо, като се има предвид, че такова съоръжение у нас няма, няма и в Европа. Единственият аналог е на стадион в Мюнхен, но и там има разлика, защото покривът, за разлика от бургаския, не се прибира.

      “В продължение на 2 месеца покривът на Летния театър ще остане разпънат, тъй като трябва да премине изпитателният период. Датчици отчитат информацията за състоянието на платното, до каква степен то се разпъва, като всеки ден това опъване се адаптира. Подготовката за реализация започна още през октомври-ноември 2006 г., когато на практика се правеха договарянията с фирмите подизпълнители. Това са “Интермонтажи”, Стартинженеринг”, “Хоризонт”, поясни още Николов. Месеци наред е течала стиковката в работата на отделните звена – едни за металните конструкции, други за електронните, трети за подвижните механизми, които опъват платното, което е изработено в Германия.

      Реконструкцията на Летния театър включва и подмяна на дървените пейки със седалки – негорими и слънцеустойчиви. Те обаче са по-обемни и по този начин зрителските места ще намалеят поне с 200-300, поясниха от общината. Това обновление е предвидено за догодина.

      Тия дни обаче започва ремонтът на сцената на Летния театър, който включва и отваряне на оркестрината. Така ще бъде поправена отколешна грешка, която лиши бургаската публика от възможността да гледа под открито небе опери, оперети, мегаспектакли. Ремонтните дейности по сцената ще приключат на 19 август, а след ден там ще бъде даден стартът на Международния фолклорен фестивал.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |