В новините
 
12.08.2007 10:21   Новината е видяна 3370 пъти
Ще се изгражда рибарско пристанище в Созопол с финансиране от ЕС

Рибарското дружество в Созопол ще кандидатства за финансиране от фондове на Европейския съюз за изграждането на модерно рибарско пристанище в града, съобщи председателят на Управителния съвет на дружеството Панайот Рейзи /на снимката вдясно/. Проектът предвижда изграждане на комплекс “Марина Созопол” със съвременно оборудване за ремонт и поддръжка на рибарските съдове, съоръжениe за зареждането им с гориво, нов хелинг за пускане на рибарските лодки в морето и други инфраструктурни и комуникационни съоръжения. По предложение на Рейзи Управителният съвет на Рибарското дружество избра на свое заседание работна група за проучване на всички възможности и условия за получаване на европейско финансиране. Групата се оглавява от Тодор Андреев от Управителния съвет на дружеството.
Над 200 созополски рибари членуват в момента в местното рибарско дружество. Созополското рибарско дружество е най-голямото браншово сдружение в страната по отношение на черноморския риболов и най-старото в България. В момента риболовната флотилия на Созопол се състои от 7 - 8 риболовни кораба и над 100 рибарски лодки. Най-големият ни проблем е лошата материална база, сподели Панайот Рейзи. Според него въпреки нарасналите изисквания, черноморският риболов у нас има добра перспектива и възможности за развитие в рамките на Европейския съюз. В момента България произвежда най-евтината черноморска риба на европейския пазар. Към 10 видове риби добиваме от Черно море, но преобладаващият дял от този риболов и рибопреработване заема цацата, която е основен улов на риболовните кораби, уточни Панайот Рейзи. По груби изчисления на рибарите близо 90% от черноморския улов заема цацата, останалите 10% са попчета, сафрид, лефер, меджит, барбун, калкан и други. Тази година риболовът е много добър. Летните горещини дори са увеличили възпроизводството и добива на риба. За разлика от другите стопански сфери, метеорологичните условия повлияха положително върху риболова, отбеляза най-старият рибар в УС на созополското дружество - 87-годишният Ставро Калоянов. В момента созополските рибари вадят с лодките си попчета, а риболовните кораби - цаца. Около 250 лева на тон върви цената на едро на цацата. Попчетата се изкупуват по 2,50 лева за килограм, уточни Ставро Калоянов. Според него пазарната цена на черноморската риба се оскъпява предимно от прекупвачи. 




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |