В новините
 
13.08.2007 05:25   Новината е видяна 5663 пъти
Връхлита ни адска жега
Усещаме горещините следващите пет години, иде потоп
Глобалното затопляне ще се ускори след 2009 г. и поне половината от следващите пет години се очаква да бъдат по-топли от 1998 г., която беше най-горещата досега. Това твърдят група британски учени в статия, публикувана в американското списание "Сайънс", предадоха световните агенции.
Експерти по климата отдавна предричат тенденция на глобално затопляне през 21 век, предизвикана от парниковия ефект, но новото проучване дава по-конкретни данни за вероятните климатични промени през десетилетието, започнало в 2005 г., отбелязва “Ройтерс”. В проучването се предсказва, че през следващите три-четири години

* затоплянето ще бъде слабо, но ще започне да нараства от 2009 година

Това са само хипотези, не може да има такъв анализ или прогноза, коментира информацията пред "Всеки ден" метеорологът Латин Латинов. Той обясни, че според британските учени става дума са стотни от градуса. Да, има такава тенденция през последните 10 години, но никой не казва в каква рамка, каза още синоптикът. Латинов уточни, че не може да се каже как евентуалното затопляне ще се отрази конкретно на българския климат. Може и със затопляне, но може със застудяване, добави той и припомни за хладното и дъждовно лято преди две години. Глобалното затопляне се отразява по различен начин на различните места по Земята, то зависи от атмосферната циркулация в отделните райони, обясни Латин Латинов.
Според по-мрачните прогнози на европейски учени обаче глобалното затопляне може да стане причина за зараждането на урагани или тропически циклони в Средиземно море, застрашавайки някои от най-гъстонаселените крайбрежни райони в света. Освен това то може да стане причина за значително повишаване нивото на смъртност през летния период, особено в страните с умерен и субтропичен климат.
Засега глобалното затопляне се проявява с по-бързи темпове в Тибет, отколкото където и да било другаде по света, съобщи преди няколко седмици “Ройтерс”.
Средната годишна температура в Тибет - покривът на света, се покачва с 0,3 градуса по Целзий на всеки 10 години. Едно от най-силно засегнатите от глобалното затопляне места на Земята е и Западен Сибир. Докато в началото на ХХ век средната годишна температура там е била минус 1,7 градуса, в края на века /1970-1999 г./ вече е била минус 1,3 градуса.
Извънредните явления са прогнозирани от учените, но, за тяхна изненада, настъпват много по-скоро от очакваното. Южна Азия бе наводнена заради мусоните през август. В Германия бе отбелязан най-дъждовният месец май в историята, а април стана най-сухият месец за последните сто години. През юли в България температурата стигна 43 градуса, а в Москва в края на май 32 градуса, побеждавайки всякакви досегашни рекорди.
До края на годината остават още пет месеца, но вече станахме свидетели на редица прояви на крайности във времето. Както съобщи Световната метеорологична организация на ООН, 2007 година значително се отклонява от историческата норма и това предвещава твърде сериозни промени в климата във връзка с глобалното затопляне, което променя облика на нашата планета.
"Прогнозите за климатичните промени показват, че

* все по-често ще ставаме свидетели на температурни рекорди,

периоди на жега и мощни порои", съобщава метеорологичната организация. Поройните дъждове в Южна Азия причиниха смъртта на повече от 500 души, 10 млн. бяха принудени да напуснат домовете си. В Китай от наводненията пострадаха 13.5 млн. души. В Англия и Уелс периодът от май до юли стана най-дъждовният от самото начало на метеорологичното наблюдение през 1766 година. В наводненията загинаха 9 души, страната понесе щети за 6 млрд. долара.
Затоплянето, както се очаква, ще активизира климатични крайности, защото ще се промени ветровият режим на атмосферата, а топлият въздух ще може да задържа повече влага, обяснява Мартин Менинг, шеф на работната група по физика на климатичните промени при Междуправителствената експертна група за промени в климата. Според него, една година още по-интензивни валежи и по-високи температури още не е свидетелство за климатични промени, но това, което се случва, отговаря на дългосрочните прогнози.
"Ние предсказвахме увеличение броя на екстремалните явления във връзка с глобалното затопляне - казва Менинг- Наводненията, сушата и жегата напълно отговарят на тази прогноза".
Освен това Междуправителствената експертна група предсказа, че температурни зони като Европа и САЩ повече ще страдат от наводнения, а близките до екватори райони- от засушаване.
Филип Клеп, шеф на Националния фонд на околната среда, казва, че в момента, когато са започнали проливните дъждове, той се оказал на едно от летищата в Лондон. По думите му станало "така тъмно, че бе невъзможно да се прочетат надписите". Пороят " не приличаше на нищо видяно от мен досега", твърди той , " и продължи пет часа". Според експерта, пороите потвърждават прогнозите на Междуправителствената група, а оттам и другите изводи - подобни явления ще ни съпътстват все по-често. "Плаши ме, че всичко се случва по-скоро, отколкото предсказваха предишните модели- казва още той- Това означава, че

* ефектът от натрупване на парникови газове вероятно е по-опасен, отколкото сме предполагали.

По данни на Световната метеорологична организация, тази година свидетели и пострадали от невиждани досега капризи на времето са хората в много райони на цялата земя. През май вълни, високи около 4 м, заляха почти 70 острова в 16 атола на Малдивите, близо до Индия. Това доведе до тежко наводнение и големи разрушения. В същото време на другата страна на земното кълбо, в Уругвай, се случи най-големият потоп от 1959 година досега: в резултат пострадаха повече от 110 000 души, бедствието нанесе значителни щети на селското стопанство и сградния фонд.
Два месеца по-късно нехарактерни за зимата ветрове и виелици вилняха в Южна Америка и в някои райони падна необичаен за тези места сняг.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |