В новините
 
07.09.2004 23:53   Новината е видяна 5713 пъти
Легендарният "Ориент експрес" стовари 90 туристи на варненската гара
Сред пътниците има белгийци, англичани, австралийци, американци, французи, съобщи директорът на суперлуксозния влак Раймонд Винека, цитиран от БНР.

В пътешествието са се включили 4 двойки младоженци. Най-младият пътник е 8-годишно момче от Австралия, на другия край на възрастовата скала е 88-годишен американец.

Билетът за 5-дневното пътешествие с "Ориент експрес" е 6 000 евро. Влакът спира във Варна за пета година.
Маршрутът му е Париж - Виена - Будапеща - Букурещ - Русе - Варна - Истанбул. Във Варна престоят на пътниците е 4 часа. Те ще посетят двореца "Евксиноград", където ще опитат българските вина и мезета.
По-късно гостите ще разгледат Катедралния храм "Св.Успение Богородично", където ще чуят старославянски песнопения.

Композицията има 17 спални вагона, с 3 ресторанта, 1 бар-вагон и една помощна секция. Персоналът на “Ориент експрес” се състои от 40 човека, с френска, италианска и английска националност. Луксозният влак предлага на пътниците купета за индивидуално ползване. На вечеря са желателни официалните облекла, а закуската, следобедния чай и напитките се поднасят в купето.

Историята на “Ориент експрес” започва от 1883 година, когато от гара “Страсбург” в Париж за Румъния отпътува малка композиция под номер 505. Влакът е представлявал два луксозни спални вагона, един изискан ресторант и още осем вагона за втора класа.
Наречен е “Ориент Експрес”, тъй като последната спирка на влака е била Константинопол. 40-те пътуващи на борда през 1883г. са били лично поканени от белгиеца Жорж Нагелмакер, а пътешествието е било отбелязано в световната преса.

В последствие Нагелмакер започва да се занимава с железопътна индустрия и нарича своята фирма “Международна компания на Вагон-Ли и Гранд Експрес Юрупеен”.

В началото пътниците, които пътуват с “Ориент Експрес” са предимно британски граждани, но по-късно той се превръща в международен влак. В него пътува целият елит на Европа и Америка, той става символ на престижа и лукса.
Пасажерите, пътуващи с “експреса” през България са били подлагани на бързото каране на Цар Борис III , който е бил запален по железниците.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |