В новините
 
18.08.2007 09:49   Новината е видяна 4291 пъти
177 служители от администрациите в област Бургас получават международен сертификат по компютърни умения

Общо 177 служители от администрации в област Бургас са преминали успешно тестовете по компютърни умения, организирани от МДААР, и получават европейски признат сертификат IT Card . Това е над 87% от общо 203 - мата служители, явили се на сертифицирането. Днес, 17 август 2007 г., министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев връчи сертификатите на служителите от областната администрация и на представители от общини и териториални структури в Бургас, чиито служители са преминали теста.

Сертифицирането е част от мащабна инициатива на МДААР, в която от началото на 2007 г. се включват общо 10 000 служители от цялата страна. Тестовете се провеждат в над 400 тестови на центъра IT Card, а сертификатите се издават от оторизирания представител на този сертификат фирма „Немечек”, която в края на 2006 г. спечели обществената поръчка за избор на изпълнител по тази дейност.

До момента в страната общо 4728 служители от администрацията получават сертификат IT Card , а още над 5000 служители, които не са успели да се явят на всички тестове или не са издържали някои от тях, се очаква да се явят на изпитите по базови компютърни умения до края на м. септември.

IT Card е европейски признат сертификат, който представлява система за оценка, независима от обучения и от продукти на определени компании. Тестовете, които преминават включените в сертифицирането служители, са върху модулите Word, Excel и Internet. Сертификатът няма фиксиран срок на валидност и е в сила, докато съответният модул е в употреба, т.е. сертификатът е валиден само за версията, за която е положен изпитът.

Европейската практика показва, че сертифицирането е ефективен начин за преодоляване на различието в нивата на базовите компютърни умения на отделните служители. В Европа едни от най-широко разпространените сертификати за идентифициране нивото на компютърните компетентности са сертификатите ECDL, IT Card и Expert. И трите сертификата дават възможност за удостоверяване на различни нива на компютърна компетентност за работа с текстообработващи програми, електронни таблици, интернет и електронна поща.

ИТ сертифицирането започна пилотно п рез октомври 2006 г., когато общо 134 служители от Министерството на държавната администрация и административната реформа, Института по публична администрация и европейска интеграция и Центъра за преводи и редакции преминаха компютърни тестове, като в пилотната фаза бяха включени и трите европейско признати сертификата (ECDL, IT Card и Expert).

През 2007 г. продължават и обученията по информационни технологии, организирани от МДААР в партньорството с Програмата на ООН за развитие. След като през 2006 г. в ИТ курсовете преминаха над 20 000 служители от администрацията, тази година в обученията се включват нови 22 050 служители, от които 4000 в курсове за начинаещи, 10 000 в курсове за напреднали, 1050 в дистанционно обучение и 7000 в подготвителни курс за международно сертифициране.

Като част от проекта за ИТ обучението през м. юни т.г. беше допълнена нова дейност, свързана със сертификационен изпит на 11 000 държавни служители, магистрати и служители от системата на МВР. По този начин се създава възможност за обвързване процеса на усъвършенстване на знанията и уменията по компютърни технологии с придобиване на европейски признат сертификат. Допълнително на 2500 служители, успешно сертифицирани с IT Card, ще бъде издаден и сертификат E - Citizen ECDL.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |