В новините
 
21.08.2007 11:02   Новината е видяна 4933 пъти
Увековечиха с паметник битката при Ахелой

Паметник, увековечаващ победата на Симеон Велики над византийците от 20 август 917 г., възправи снага в с. Ахелой. Точно 1090 години след битката, превърнала България в един от хегемоните на средновековна Европа, вицепрезидентът на днешната република преряза лентата при официалното му откриване.
“Доживяхме героична, но не винаги навреме благодарна България да постави знак за станалото тук”, каза Ангел Марин.
Паметникът е изготвен по идея на проф. Младен Григоров - председател на фондация “Паметници на българската слава”. Автори на проекта са други двама професори – Румен Скорчев и Валентин Старчев. По внушение паметникът напомня монументите на връх Шипка и т. нар. “Руски паметник” в София, спазвайки тяхната линия.
“Работихме в продължение на една година. Искахме да не е изображение на Симеон, да не напомня стария стил на партизанските фигури, а да е знак за случилото се. Мисля, че успяхме”, обясни концепцията на проекта художникът Румен Скорчев.
Откриването стана под звуците на “Край Босфора шум се вдига”, пред почетен взвод от Военноморска база Бургас, в присъствието на вицеадмирал Минко Кавалджиев и бригаден адмирал Георги Мотев. Паметникът бе осветен от Сливенския митрополит Йоаникий. В края на церемонията бе прочетен поздравителен адрес от министъра на културата Стефан Данаилов. Положени бяха и венци на признателност пред паметта на загиналите в битката при Ахелой български ратници.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |