В новините
 
30.08.2007 11:55   Новината е видяна 7468 пъти
Собственици на имоти в нова битка с ВиК


 
      Ще се съдим и в Страсбург, но ще спрем беззаконните действия на монополиста, категорични са потърпевшите

      “Не заради 10 души Равда тъне във фекалии, а заради безразборните строителни разрешения, подписани от ВиК - Бургас последните години!” Това коментира Георги Георгиев по повод публикуваната миналата седмица във вестника статия “Заради 10 души Равда тъне във фекалии” . Той е един от засегнатите собственици на земя, където бургаското дружество изгражда новите колектори.

      Имотът му се намира непосредствено до пречиствателната станция в Ахелой.

      Проблемът между собствениците на земи в Равда и Ахелой ескалира още през април, когато водоснабдителното дружество положи тръбите през парцелите им, без да ги предупреди. В същото време капацитетът на сегашната канализация се оказа крайно недостатъчен в разгара на сезона и отпадните води се изсипваха директно в морето сред плажуващите.

      “Ще позволим тръбите на ВиК да преминат през земите ни единствено ако бъдем обезщетени по пазарни цени, а не всичко това да се случва тихомълком. Дружеството ни излъга, че прави ремонт на старите колектори. Оказа се , че това е изцяло ново строителство. Ще се борим с беззаконните действия на ВиК и ако трябва, ще стигнем до съдилището в Страсбург!”, каза още Георгиев.

      В петък екипът ни се срещна с ощетените собственици на имоти от Равда и Ахелой от бургаското дружество. След реституцията те са получили земите си от държавата и са наследили вече изградената инженерна инфраструктура. Върху техните парцели са разположени два колектора с размери Ф500 и Ф600. Според Закона за устройство на територията /ЗУТ/ сервитутът около водопроводите е по три метра от двете страни. Това означава, че няма право да се строи в тези граници. Според Георги Георгиев обаче ВиК изгражда изцяло нов водопровод, който минава на около 5 метра от старите канали и това автоматично разширява забраната за строителството на около 10-ина метра от двете страни на колекторите.

      “Старото трасе няма нищо общо с новото. Убедете се сама!”, показа ни разгорещено Георгиев мястото, където служители на ВиК са прокопали неговия имот. Засипаният вече изкоп беше на около 5 метра от съществуващите стари шахти.

      Само преди два месеца Георгиев научава случайно от съседи, че служители на ВиК копаят през парцела му.

      “Обясних им, че не е законно и не са ни предупредили. Те се оттеглиха спокойно, нямаше кавги”, разказва още той. Георгиев , заедно с другите потърпевши собственици засипват изкопите. В неговия имот били струпани нови тръби с диаметър Ф800 и бетонови кръгове за шахтите. Той наема кран, за да премахне съоръженията.

      Подобна е съдбата и на другите собственици земи в Равда и Ахелой. Никола Асенов научава от познати, че на Гергьовден строителните машини на ВиК са се настанили в имота му.

      “Всичко това се прави по празниците, за да не се усетим”, обяснява той.

      Започват дълги процедури по писане на жалби пред ВиК, община Несебър, Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/. Строителството на колекторите през имотите на жалващите се се прекратява. Но в края на юни прокурор Първолета Никова отменя забраната. Тя се аргументира с това, че старите канализационни колектори на ВиК са действащи и не могат да бъдат подменени в съществуващото трасе. Ремонтът е съгласуван и с австрийското енергийно дружество EVN. Тя изрично пише в постановлението, че ВиК - Бургас има сервитутно право върху имотите и трасето, през което минават тръбите. Именно затова собствениците трябва да предоставят терените си за строителството на тръбите. Общественият интерес налага ВиК да предприеме незабавен авариен ремонт на канализацията, тъй като в пиковия сезон капацитетът на старите тръби е крайно натоварен, се пише още в постановлението.

      Според собствениците новите тръби са изцяло извън сервитута и затова те се жалват пред ДНСК за незаконосъобразността на новоизграждащия се колектор. Контролният орган разпорежда на община Несебър и ВиК - Бургас да представят необходимите документи и проекти за новата тръба Ф800. Това не се случва в рамките на определения срок. Последната констатация на ДНСК е от 6 август. Тя е изпратена до началника на РДНСК Милен Ненчев, до кмета на Несебър Магдалена Мандулева , до директора на ВиК - Бургас Ганчо Тенев и потърпевшите. В нея е споменато, че “до момента не са налице данни за изпълнение на разпореденото”.

      “Предвид това, началникът на ДНСК трябва незабавно да уведоми ДНСК и заинтересованите лица за предприетите, съгласно разпоредбите на ЗУТ законосъобразни действия за приключване на случая”, се пише в писмото на контролния орган към институциите и жалващите се.

      Знаем, че заставаме срещу един монополист, но ще се борим до последно, коментира Валя Атанасова, която е наследница на земите на Атанас Бояджиев. Новият колектор на ВиК ще премине по диагонал през имота им, и това прави земята неизползваема.

      “Така земите на мнозина ще се окажат непродаваеми. В момента има голям интерес към тях. Смятам, че е нормално всеки човек да иска да спечели някой лев, с който да си подсигури живота! Не мисля, че има нещо лошо и противозаконно в това”, коментира пламенно Георги Георгиев на срещата в петък. Според него около 15 са собствениците, подали жалба в общината, ВиК и ДНСК, но засегнатите от новия водопровод ще са много повече.

      “Необходимите документи и проекти вече са изпратени в ДНСК. Мога да ви уверя в законността на аварийното подменяне на колекторите”, коментира Димитър Гюров, пресаташе на бургаското водоснабдително дружество. .

      Според началника на отдел “Строителство” Тотко Михайлов в действителност се изгражда нов колектор Ф800. Когато строителството приключи, той ще бъде в състояние да отвежда допълнителните водни количества, които през летния сезон са изключително завишени. Така в един момент старите две тръби Ф500 и Ф600 ще бъдат спрени от експлоатация. Това ще позволи на собствениците на парцели да строят върху старите тръби, защото няма да има сервитут върху тях. Проектът на ВиК включва използването единствено на новия колектор.

      “Опитахме всякакви варианти тази тръба да премине през общински пътища, каза Михайлов. Проблемът е, че това е гравитачен колектор, който не може да бъде изграден където и да е. Това е оптималният проект за изграждането на канализацията”, обясни той. 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |