В новините
 
05.09.2007 09:52   Новината е видяна 5099 пъти
Трима бургаски депутати-агенти
Ваньо Хърков и Тодор Батилов от “Атака”, Добромир Задгорски от “Коалиция за България” са в списъка на сътрудниците на ДС от сегашният парламент

      Трима бургаски депутати от 40-ото Народно събрание са сътрудничили на Държавна сигурност, показва проверката на Комисията по досиетата.

      Ваньо Хърков и Тодор Батилов от “Атака” и Добромир Задгорски от Коалиция за България са агентите.

      Ваньо Хърков е сътрудничил в качеството си на агент под псевдонима “Никола”. Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите на ДС са: собственоръчно написано и подписано обещание за сътрудничество; рег. бланка; картон обр. 4; рег. дневник; лично дело ІА-451 (Бс) МФ.

      Имената на Батилов и Хърков се обявяват за първи път. Вчера в ранния следобед комисията изнесе данните за всичките 139 агенти и секретни сътрудници на Държавна сигурност в шестте парламента от 1990 година досега.

      Добромир Задгорски влезе в сегашния парламент на мястото на Маруся Любчева след като тя стана евродепутат, той е сътрудничил на Шесто управление на Държавна сигурност. Вербуван е бил от Петър Иванов Златанов на 22.06.1984 г., регистриран на 03.07.1984 г. Псевдонимът му е бил “Роман”, а документите, въз основа на които е установена принадлежността му са: рег. бланка; документи за получени възнаграждения; картон обр. 4, рег. дневник; лично дело ІА-31247. Общо 19 са депутатите от 40-ото Народно събрание, сътрудничили на Държавна сигурност, показа проверката на Комисията по досиетата. Лидерът на ДПС и депутат във Великото народно събрание, в 36-о Народно събрание, в 37-о Народно събрание, в 38-о Народно събрание, в 39-о Народно събрание и в 40-о Народно събрание Ахмед Доган е осъществявал сътрудничество на Държавна сигурност в качеството си на агент под псевдонимите Ангелов, Сергей, Сава. Вербуван е на 21.08.1974 г. от ст. лейт. Стайчо Любенов Стайков и е бил разработван от ст. лейт. Стайчо Любенов Стайков, подп. Васил Панайотов, подп. Стойко Стойков, капитан М. Маринов, майор Иван Михайлов, Георги Георгиев, Евгени Крушков, Георги Йорданов. Комисията по досиетата е установила собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получени възнаграждения, разходни документи, отчетени от оперативния работник, документи от ръководилите го щатни служители.

      Експремиерът и депутат в три парламента и бивш лидер на БСП, Жан Виденов също е сътрудничил на службите. Той е бил съдържател на явочна квартира в Пловдив с псевдоним Дунав. Сред агентите са още лидерът на Българския бизнес блок Жорж Ганчев, който е бил сътрудник на Второ главно управление на ДС с псевдоним Жорж. Има данни и за актьора Тодор Колев, който е проверяван като депутат от Великото народно събрание. Той е бил агент на Софийско градско управление на ДС. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним Петров.

      Друг бургаски депутат, но от предишни парламенти - Осман Октай, също е в списъка с имената.

      Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е обявен за агент на бившата ДС, работил под псевдоним "Иван".

      Лютви Местан е бил агент с псевдоним "Павел" в Трето управление на ДС. В доклада на МВР RB 202009-001-05/01-08/ 1286/ 10.08.2007 г. е записано, че е "предаден на ръководство на Първо главно управление през 1981 г."

      В писмо RB 102101-001-04/12-1180/ 30.08.2007 г. на НРС е записано, че за посоченото лице „няма информация в справочния апарат и не се съхраняват документи в архивните фондове". Той е народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-ото НС.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |