В новините
 
08.09.2007 12:32   Новината е видяна 4667 пъти
Защо той заслужава да поведе БСП - spored drugite medii

Павел Маринов, авторът на мегапроекта за оварянето на града ни към морето и първи в листата на столетницата за Общинския съвет даде дума пред "Фактор": Ставам гарант за реализицията на "Супер Бургас"

- Г-н Маринов, автор сте на мегапроекта, който трябва да отвори центъра на града ни към морето и който предизвика огромен интерес сред бургазлии в края на юни, когато официално бяха представени идейните разработки за реализацията му от три архитектурни бюра.  Доколко обаче тази прекрасна идея  може да се осъществи в цялостния й замисъл?
-Проектът, който стана известен на обществото като "Супер Бургас" беше представен визуално и идейно, а не само схематично и планово, затова предизвика толкова голям интерес. В цялостните проекти за развитие на пристанището тази зона е наречена "Пътнически терминал". С името "Супер Бургас" внесохме по-голям смисъл на понятието, защото тази територия между ж.п.гарата и бившата морска гара,която толкова  близо до скритото от очите ни море, е твърде голяма, за да се използва само като терминал. Затова решихме в зоната около пристанището да има и многофункционални сгради, които ще  обслужват населението извън пристанищните  услуги - административни, куриерски, пощенски, търовски и от всякакъв друг тип.  Решихме, че в Бургас няма друга  такава голяма територия, която може да събере на едно място толкова полезни оекти за бизнеса и обикновените хора. Зоната е около 300 декара и  може да служи за обществени цели, защото не е частна и  ще обслужва населението с такива дейности.
- Разбрахме, че има новини около проекта?
- В момента се работи по подходите за административната зона, надявам се    да придобие визуализация към 20- 25 септември. Това се връзките с магистралата и как ще се свързват те с обходните пътища на Бургас.
-След като започна дискусията за проекта, възникна и въпросът няма ли да се закрият  корабни места и няма ли това да се отрази негативно върху чисто специфичната дейност на пристанище Бургас?
-Напротив, проектът изцяло е съобразен с етапите на развитие на търговската част на пристанището, по своя вътрешен проект то се изнася в морето. Вълноломът вече е готов,  подходният канал след месец и половина ще бъде открит, насипният терминал също, в момента се водят  преговори с японците за строителството на  контейнерния терминал, не е проблем да се реализират инвестициите по наливния терминал, като всички те са разположени навътре в морето и не са част от града - започват от 800 метра навътре от градската част.
По естествен път,  след като се освободят съществуващите корабни места от търговска дейност, имам предвид от Първо до Десето и в момента, в който се завършат строителните работи в търговската част, ще  се открие фронт за започване на мегапроекта, от който ще се облагодетства цял Бургас. Надявам се при добра организация да приключим търговската част за три години.
- Което означава,  че след четири години трябва да започне изпълнението на проекта "Супер Бургас"?
- Може да започне и по-рано,  законните срокове в Европейската комисия допускат максимум този срок, забавянето би било от субективен характер.
- Самото финансиране на проекта от къде ще дойде?
- Може да се раздели на две части - едната от инфраструктурните фондове в "Регионална политика" към  МРРБ. Другата чрез публично-частно партньорство. Най-утвърдената форма за публично-частно партньорство в България е концесията.  На концесия ще бъдат дадени функционалните звена на самия проект.
- Има ли интерес от страна на големия бизнес?
- Интересът е изключително голям, има и японци, които са готови да продължат да изграждат пристанище Бургас. От Европейската банка за възстановяване и развитие, както и от частни фондове, които подават запитване дали могат да се включат, но за тях е твърде ранен етапът.  Те ще се включат след първия етап на проекта, след като бъде завършена инфраструктурата. Въпросът с организацията е по-проблемния от този с финансирането на проекта. Обхаваща компететността на две министерства и една община. Това е интегриран проект, на практика такъв в България няма.
- Кой от трите визуални разработки, които бяха представени пред бургаската общественост,  има шанс да спечели?
- Нямам фаворит, твърде е специална материята, за да има човек фаворит. Първият етап  по общественото обсъждане приключи, другата седмица имаме дата за последна сбирка на представителите на морския бизнес, за обобщаването на резултатите от него  и трябва да приключим с форум. След това предстои етап за възлагане на проектирането.  Това ще бъде сложен процес, всички данни трябва да бъдат класирани, да се види дали отговорят на обществения интерес по закона за концесиите и смисъла на развитие на пристанището и след това да бъдат изведени в мероприятие за застрояване и да бъде направено едно възлагателно инвестиционно поръчение, което да послужи за изпълнение. До февруари-март догодина той трябва да приключи, след което  може да се пристъпи към процедурата за финансиране  от  европейските фондове към МРРБ. Март-април догодина можем да говорим за финансирането на инфраструктурата. Такъв проект не може да се случи в Бургас без помощта на държавата и Европейския съюз.  Трябва да освободим мисленето към инвестицията и да имаме друго отношение. Целта на една инвестиция е не да усвоим едни пари, а да ни направи животът по-добър. Ако начинът на живот, който водим в момента, ни харесва ние няма да усвоим фондовете на ЕС. 

Цялата Статия
/newsSingle.php?article=1553




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |