В новините
 
18.09.2007 04:04   Новината е видяна 5675 пъти
Община Созопол получи висок кредитен рейтинг

Община Созопол получи дългосрочен инвестиционен кредитен рейтинг „А-„ който я нарежда сред регионите със значителна финансова стабилност и нисък кредитен риск. Сертификатът с високата оценка бе връчен днес на кмета Веска Караманова.
„Рейтингът подобрява възможността за привличане на чуждестранни инвестиции, осигурява ни по-бърз и лесен достъп до международните и национални финансови пазари”, посочи Караманова и благодари на екипа си за повишаване авторитета на Созопол. Тя допълни, че в същото време отличието е изключителна отговорност и в следващите години то трябва да се запази и повиши.
Инвестициите през последните години и доброто финансово състояние са сред основните фактори, довели до високия кредитен рейтинг на община Созопол. „Вложените средства за благоустрояване и околна среда на глава от населението са над 5 пъти повече от средното за страната”, заяви Христо Михайловски - изпълнителен директор на Българската агенция за кредитен рейтинг, която извърши независимата оценка на управлението в общината. В доклада се посочва, че в туризма, който е структуроопределящ отрасъл за Созопол, са реализирани 95% от инвестициите на дълготрайни активи. Прави впечатление факта, че Созопол се нарежда на второ място, след Несебър, по нощувки на туристи, респективно приходи от тях. В резултат на благоприятното икономическо развитие се отчитат и многократно по-високи приходи на глава от населението сравнено със средните за страната.
„Мениджмънтът в общината е на много добро ниво, налице е засилена инвестиционна активност от страна на ръководството и много висока събираемост на местните данъци и такси”, подчерта Михайловски. Местните приходи през периода 2003-2006 са нарастнали близо четири пъти, като 50 % от ръста е по линия на собствените приходи. Средствата се влагат в инвестиционната програма на общината, като за последните 3 години основно за благоустрояване са реализирани 8,7 мил. лева, сочи доклада. Главните дейности в тази сфера са свързани с водоснабдяване и канализация в селищната мрежа, изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води, депо за твърди битови отпадъци и други.
„Присъдения ни кредитен рейтинг е идентификация пред международните инвеститори и финансовите институции и значително ще улесни участието ни в проекти от фондовете на Европейския съюз”, подчерта кметът Веска Караманова





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |