В новините
 
19.09.2007 04:29   Новината е видяна 8064 пъти
Чужденци възхитени от проекта „Супер Бургас”
Визията на града бе подложена на обществено обсъждане

      Проектът “ Супер Бургас” отново фокусира вниманието, след като бе подложен на отворено обществено обсъждане в петък. Авторът му Павел Маринов разясни подробно параметрите и финансирането му, както и отварянето на града към морето.

      “ Супер Бургас” вече бе представен веднъж на обсъждане от Министерството на транспорта, в което участваше и министър Петър Мутафчиев. Преди два месеца бяха изложени трите идейни проекта, изработени от фирма “ Зодиак“, Бургаската строителна асоциация и Архитектурно студио “ Мото“. Авторите от трите колектива предлагат отваряне на Бургас към морето, където на едно място да бъдат ситуирани морска гара, жп гара и автогара.

      Вече имаме проектна техническа възможност за реализацията на проекта, както и възможност да се кандидатства за средства от европейски фондове за финансиране, съобщи по време на дискусията в петък Павел Маринов.

      Заместник областният управител Георги Николчев подчерта, че трябва да се включи в проекта Мостът на централния плаж и цялата стара част на Морската градина до пристанището. В началото на седмицата Областна администрация поиска 70 000 лв. от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии за ремонт на съоръжението. Има реална възможност, освен рехабилитация, да се направи и изцяло нов архитектурен план на Моста и по този начин по естествен път ще бъде включена и плажната ивица в "Супер Бургас", обясни тогава областният управител Любомир Пантелеев.

      Ако това стане, цялостният нов облик на Морската градина ще бъде факт и ще отговаря на общата концепция за бъдещото развитие на парка.

      Същевременно трябва да се изгради и доразвие съоръжение за лодки и малки кораби, тъй като досега такъв тип услуги, свързани с атракционни излети и круизи, не могат да бъдат предлагани и най-подходящото място за това е Мостът, сподели изпълнителният директор на пристанището Аргир Бояджиев.

      Проектът трябва да удовлетвори нуждите на Бургас в следващите 50 – 100 години, сподели председателят на Бургаската търговско – промишлена палата Цанко Иванов. Той смята, че територията е недостатъчна за осъществяването на замислените идеи. Цанко Иванов смята, че може да се приложи японският опит. “ В Осака има 2 етажа под града – градинки, улици, сгради, паркинги. Изгребаната земна маса пък е насипана в морето и са отвоювани територии от него”, обясни той.

      Според председателя на Съюза на архитектите Петко Йовчев не е възможно никакво съоръжение да се построи под морското ниво заради високите подпочвени води и плитката канализация. Арх. Йовчев смята, че натовареното движение от и за Бургас от другите населени места по морето може да се облекчи, като се създаде отново възможност гражданите да пътуват до Варна, Несебър, Поморие, Созопол и на юг по море.

      На Световното първенство по ветроходство, проведено в Бургас, бяха изложени на големи транспаранти и трите идейни проекта, които са привлекли вниманието на чужденците. “ Международният отзвук е, че Бургас ще стане уникален град”, обясни председателят на Яхт клуб “ Порт Бургас” Станислав Касъров.

      


      Трите проекта

      Според идеята на архитектите от студио “ Мотто” ще бъдат създадени множество зони в целия комплекс – входна, централна, автогара, жп гара, яхтен клуб и морски център, ВИП зона и спортен център. Всички тези зони ще бъдат групирани в една система, за която трябва да бъдат намерени подходящи транспортни връзки. Сградите ще бъдат свързани с леки полупрозрачни покрития, наподобяващи криле на птици, което придава уникален вид на транспортния център. Улица “ Александровска” пък ще продължава като мост в своеобразната паркова среда.

      Проектът на архитектурно ателие “ Зодиак” предвижда три зони. Първата зона е обществено-административен център, като посетителите са посрещнати от стария фар. Втората представлява пътнотранспортен и туристически център. Автогарата ще се измести към морето, а към нея е ситуирана и морската гара.

      Третата е зелената буферна зона, която ще отдели административната част на града от морето. Интересен акцент в проекта на “ Зодиак” е сграда, която напомня на операта в Сидни.

      Архитектите от Бургаската строителна асоциация са поставили акцент на връзката между ул. ”Александровска” и Морската градина чрез нова пешеходна ос изток-запад. Самата Морска градина пък се свързва с пристанището.

      Предвиден е голям паркинг с подземно и надземно ниво с 500 места. Улица „Булаир” пък по проект се вкопава в участика от ул.” Фотинов” до жп гарата.

http://far.bourgas.org/more_news.php?id=7196




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |