В новините
 
05.10.2007 11:03   Новината е видяна 3066 пъти
Димитър Николов: Бургас има повече бъдеще, отколкото минало

Димитър Николов, кандидат на ГЕРБ, подкрепен от десните партии и граждански организации.
• 40 - годишен
• Икономист
• Управител на КБС ЕООД
• Зам. Председател на Бургаската търговско промишлена палата
• Председател на КРИБ Бургас
• Носител на наградите БУРГ на годината; „Димитър Бракалов”
• Член на настоятелството на Бургаски свободен университет

Семееен, с две деца. Съпругата му Гергана е преподавателка в бургаската математическа гимназиял
В кампанията залага на:
Пряката комуникация с бургазлии.
На това какво ЩЕ, а не какво обещава да направи.
На разработените от екипа му бъдещи проекти за Бургас.
На позитивизма, а не на злобата, които много от кандидатите в момента леят.
Срещите му с хората са показали категорично :  „Бургазлии се чувстват невидими за сегашния кмет. И много от тях, едва сега разбират, че може да има и кмет, който да виждат не само при откриването на паметници, рязането на ленти, и по медиите. Че общината не е мавзолей, нито нечия собственост. Че това е място, което е направено за да улеснява жителите на общината, а не да им създава пречки. Но за съжаление, хората на Бургас няма как да знаят алтернативата, след като 12 години от живота си са виждали една и съща общинска администрация – недостъпна, която се е отнасяла с тях като невидими.

Какво мислите за кампанията?
„Неочаквано и ненужно за мен озлобена. Понякога имам чувството, че аз съм действащият кмет – повечето от кандидатите са концентрирали атаките и компроматите си срещу мен. Явно залогът за Бургас е прекалено голям. И  някои гледат на Бургас като на късче апетитна порция. Това е обидно.

Има ли компромати, слухове и заплахи срещу вас?
О, разбира се. Някои хора си изпуснаха нервите. През няколко дни в Бургас масово се раздават безплатни вестници със заглавия от рода: „Контрабандист иска да управлява Бургас” или „Николов е част от екипа на Йоан”. Пълни безсмислици и непочтени манипулации. Но това също е обида и подценяване на бургазлии и подценяване на тяхната интелигентност. Досега в Бургас винаги изборите са били печелени така. Това искам да се прекрати. Както и заплахите, които също са част от предизборната надпревара. Нека да има състезания и борба на идеи. Но почтено. С доказване на концепции.

Вярвате ли в успеха си?
Не бих се кандидатирал, ако не бях уверен, че Бургас ще избере алтернативното, европейското, по- доброто и единственото възможно на реалностите управление. 
 
Каква алтернатива предлагате?
Адекватно на новите реалности справедливо, достъпно и напредничаво управление. Планирано, прогнозируемо, отворено към новите инвестиции, и незагърбващо основни и изключително важни за всички нас неща – достатъчно детски градини, обновени училища, по- адекватна медицинска помощ, нови и обновени спортни площадки. Общинска администрация, в която ще се наказва всеки повярвал си бюрократ, който създава пречки на бургазлии, вместо да си върши работата, за която му се плаща. Цялата общинска дейност – достъпна в интернет. Инфраструктурата на този град в момента не отговаря на жителите й. Тя трябва да бъде променена категорично. В момента в града се строи така, както се прави един катун. Хаотично. Затова виждаме жилищна кооперация която се изгражда дори и в зелена площ или в градинка. Това е защото всичко се решава до момента на парче. Дори и кърпенето на улиците става също инциденто и на парче. Моята визия е по- различна. С по- голям мащаб. Против масовото разпродаване на общинска собственост. Защото тя трябва да се използва като гарант, за да се изтеглят облигационни заеми, в които да се инвестира в инфраструктура. Трябва да се асфалтират цели квартали, селата. Разбира се преди това ще дадем възможност на фирмите, които са свързани с тази инфраструктура за 6 или за 8 месеца да подменят тръби, кабели, всеки който има ВИК енерго БТК и след това ще асфалтираме изцяло. Като задължим фирмата, която отговаря за тази инфраструктура да си постави табела с името и телефонните номера. И сурови и солени глоби. За некачествени ремонти. Както ще искаме и дългосрочно да носи гаранция за свършеното до момента. Приоритет ще имат тези инвеститори, които в плановете за изграждане на сгради било то бизнес или жилищни гарантират много повече озеленяване,  спортни и детски площадки. Защото от това страдаме в момента. Комплексите са презастроени и вече в спортните площадки изникват нови сгради. Което е ограбване на самите жители. Между два блока се строи нова кооперация, която скрива слънцето на жителите на останалите два . Това трябва да се прекрати.

Първите три неща, които ще направите ако стане кмет:
Първо- независим одит на общината. Защото 12 години никой не знае как са изразходвани парите на бургаските данъкоплатци. Аз дължа такъв отговор. Трябва да издухаме праха от тези папки и да видим какво пише. Второ, създаване на млад, силен, динамичен екип, който да печели проекти. Защото досега Бургас пропусна готови пари , които можеше да бъдат инвестирани в града. Всички останали общини в България са в много силни конкурентни взаимоотношения и масово се пишат проекти за европейските фондове. Престъпление е, ако ние не успеем да усвояваме  тези средства, които ни се полагат. Ние сме длъжни сън да не спим, но тези екипи да пишат такива програми, които да бъдат защитени.
Трето, създаване на дългосрочна, конкретна визия за управление на града. Как ще се развива града, по каква логика, в кои зони, кои ще бъдат приоритетите? Когато има план как да се развива града няма да бъде работено на парче, и няма да се злоупотребява.

Няколко думи за “ОБЩИНСКИТЕ ИМОТИ в интернет”
Това е част от намеренията ми за достъпна и прозрачна община. Няколко пъти през годините съм предлагал на общинската администрация да изнесе в интернет терените на общинската собственост- цветно, на карта на Бургас, за да има максимално достъпност. За да няма после заменки под масата и съмнения за нечисти сделки. Досега това не е направено. Първото нещо, което трябва да се случи е цялата общинска собственост да бъде качена в интернет. В зелено - частната общинска собственост, в червено – публичната общинска собственост. И всяко движение на общинска собственост да има записка – кога, какво, как се е случило. Има ли дело, което е в правна тежест на дадения имот или няма. Трябва да има паспорт за всеки един отделен парцел и сграда. Иначе – със собствеността на общинските имоти се борави под масата.

Какво най-много цените у хората?
Етичността, искреността, честността, достойнството.

Станаха ли повече приятелите ви или враговете след като се кандидатирахте за кмет?
Много повече. Открих много от тях истински сега, когато ми е трудно. Хора, които застанаха до мен, независимо от атаките, които могат да получат в личен и професионален план. Хора, които не правят пазарлъци за постове и облаги. В същото време сега по- лесно мога да доловя фалша от искреността.

Има ли неудобен въпрос, от който се страхувате?
Абсолютно никакъв.

Какъв трябва да е кметът на Бургас?
Ако хората мислят, че един кмет трябва да е недостъпен, суров, агресивен и вечно крякащ, пренебрегващ ги , то аз не съм техния избор. Ако смятат, че трябва да е разбиращ ги, толерантен, действащ, експедитивен, умеещ и да стимулира, но и да наказва, проявяващ твърдост и решителност когато води битки за града, човек, който когато поеме ангажимент и го изпълнява докрай, който отстоява интересите им и позициите на общината с категоричност– то могат да се доверят на мен.

Не се ли страхувате от некомфортния кметски стол и от вечното „Кметът е виновен за всичко”?
Не, защото не смятам да бъда „човекът в кабинет № 1”, който никой не вижда на живо. Моята стихия е действието. Ако кметът я докара дотам, че да го сочат като „виновен за всичко”, значи е натрупал достатъчно много негативи и  не е решил доста проблеми.

Какво сънувате нощем?
Повече бъдеще, отколкото минало.

Най- големият ви страх?
Най- големият ми страх е за здравето на близките ми и на тези, които вярват в мен. Изборите за кмет отминават и много от политическите ми опоненти не разбират, че всички трябва да запазим достойнството си, защото и след този месец ние ще продължим да живеем в този град. И нищо не е на всяка цена, най- малко пък участието във властта.

Най- голямата ви болка?
Загубата на майка ми и близки за мен хора. Нищо не може да компенсира тези човешки загуби.
Определете себе си с едно изречение?
 „Държа на ангажиментите си”.
Едно изречение към бургазлии:
Бургас има повече бъдеще, отколкото минало и трябва да се управлява с разум и сърце. Гарантирам!

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |