В новините
 
10.10.2007 06:29   Новината е видяна 4870 пъти
Черноморкси Фар: ГРЕШКИ В ПРОГНОЗНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА ИЗХОДА НА ИЗБОРИТЕ В БУРГАС

Последните проучвания на общественото мнение в Бургаска община според МВМД сочат преднина на кандидата на ГЕРБ Димитър Николов.

      Във верността на тази констатация обаче изказват сериозни съмнения експерти от Регионалния център за проучване на общественото мнение в Бургас.

      В аргументацията си за този извод от центъра припомнят грешките на различни социологически агенции през изминали кампании за местни избори от 1999 и 2003 година, когато прогнозните резултати за Бургас силно се разминаваха с реалния изход от изборите.

      Особено характерен пример в това отношение бе кампанията през 1999 г., когато срещу Йоан Костадинов се изправи младият амбициозен кандидат на ОДС Васил Илиев, за когото много столични агенции прогнозираха първоначална победа на изборите. В самото навечерие на вота излязоха други резултати, според които на балотаж отиват Йоан Костадинов и Васил Илиев.

      Действителността обаче показа съвсем друга картина – Йоан Костадинов победи опонента си още на първи тур със смазващ резултат от 60.5 % срещу 28.09 % за Васил Илиев. Силно подценено от столичните социолози бе и представянето на БСП на изборите от 1999 г., когато управляващите ОДС неочаквано загубиха от БСП във вота за съветници. От центъра припомнят,че тогава БСП имаше мнозинство в местния парламент с 26.93 % срещу 25.53% за ОДС. Втората голяма изненада за социолозите бе представянето на „Зелената партия” на Порточанов, която успя да вкара в местния парламент осем съветници. Това също не бе регистрирано от предварителните проучвания на общественото мнение.

      Не по-различна бе картината и по време на местните избори през 2003 година, когато имаше прогнозни резултати на отделни агенции, че води не Йоан Костадинов, а тогавашният кандидат на БСП Стойко Танков.

      По-късно „Алфа-Рисърч” в изследване, проведено от 19 до 23.09. 2003 г. „коригира” тази грешка, като посочи за фаворит Йоан Костадинов, следван плътно от Стойко Танков и Иван Витанов /тогава независим кандидат, подкрепен от управляващата НДСВ/. Резултатът от изборите бе съвсем друг -на балотаж отиде не Стойко Танков, а Иван Витанов. Някои социологически агенции „на повикване” побързаха да оповестят, че бъдещият кмет на Бургас е Иван Витанов. Развръзката от балотажа бе съвсем друга - Йоан Костадинов победи Витанов със смазваща преднина при резултат 60.95 % за Йоан Костадинов срещу 39.05 % за Иван Витанов. Другата голяма изненада за социологическите агенции бе листата със съветници „Инициатива за Йоан 2007 г.” , която за малко не вкара повече съветници от тези на БСП.

      От Регионалния център за проучване на общественото мнение считат, че тази тенденция за надценяване конкурентите на Йоан Костадинов и подценяване на неговия солиден ресурс е налице и в настоящата кампания, в която социолози отчитат неправилно значителна преднина на Димитър Николов пред Йоан Костадинов, точно по същия начин, както правеха това през 1999 г., когато „регистрираха” безрезервно преднина на Васил Илиев.

      По-опитните анализатори на политическите процеси в Бургас обаче помнят развръзката от тази предизборна борба, която настъпи още на първи тур, и то в полза на Йоан Костадинов!

      Подобни грешки в прогнозните резултати понякога са случайни поради особената специфика на проучванията в отделните региони, но за съжаление в много случаи са тенденциозни и целят предварителна манипулация на обществените нагласи спрямо изборния резултат – считат от Регионалния център за проучване на общественото мнение в Бургас.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |