В новините
 
21.01.2001 14:50   Новината е видяна 2848 пъти
11 язовира ще бъдат построени и достроени в страната

по електронната поща от Мариета Ханджиева

11 язовира ще бъдат построени и достроени в страната , предвижда правителствена програма за справяне с водната криза. До 2002 година в програмата на министерството на Регионалното развитие и благоустройството трябва да бъде включено и доизграждането на язовир Индже войвода в Странджа планина.

17 млн. лева са необходими за довършването на хидросистемата.

Водният баланс на язовир Ясна поляна , който захранва с вода селищата по Южното черноморие, в момента е с нарушен воден баланс . Изход за нормализиране на водното състояние на хидросистемата е именно довъшването на Индже войвода. Язовирът ще е с обем 12,8 млн куб. метра. Полученото водно количество от 300 литра в секунда ще компенсира пасива във водния баланс на язовир Ясна поляна.Предвидено е да бъде изградена и пречиствателна станция .

Включването на непредвидени консуматори по водопровода Созопол- Бургас, също налага търсенето на нови водоизточници. Това е от изключителна важност с оглед на развитието на селищата по Южното черноморие.Язовир Ясна поляна не би могъл да осигури потребностите от питейна вода за населението в тези райони.

Резервен водоизточник на Ясна поляна по Южното черноморие няма изграден.Такъв може да бъде единствено хидрокомплекс Индже войвода Въпреки че, 50% от язовира е изграден , в края на 1992 г той е замразен Причината е липсата на средства.

Строежът е в стадий - готовност за насипване на стената На пречиствателната станция - Зидарово са изпълнени основните бетонови работи , а главният тръпопровод от язовира до станцията е положен . През месец юли 2000 -та година по незнайно чие нареждане е започнато разкриване и демонтаж на тръбите към пречиствателната станция . 360 метра от тях вече са демонтирани . През последните месеци са демонтирани и стоманено бетонови греди от носещата конктрукция на недоизрадената пречиствателна станция. Тези действия са попречили за доизграждането на хидрокомплекс Индже войвода. За въвеждането му в експолатация ще са необходими 3-4 години и инвестиции в размер на 17 млн лева .





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |