В новините
 
02.11.2007 10:40   Новината е видяна 5716 пъти
Матури ще има, но ще са вход за ВУЗ

По-голямата част от висшите училища по повечето специалности ще приемат матурите като вход за тях вместо приемни изпити, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев без обаче да уточни за кои ВУЗ-ове говори.

„Българското училищно образование е една от малкото образователни системи в Европа, която няма добре изразени елементи на външно оценяване. Това е една система, която през последните десетилетия се самооценява или в най-добрия случай, ако това е добър случай се оценява от чиновниците в министерството. Никой не иска да бъде оценяван, това е разбираемо и матурите са важен компонент, да не кажа един от най-важните в тази система за външно оценяване. По закон днешните дванайсетокласници трябва да проведат матури и докато е такъв законът, министърът, който и да е той ще трябва да го спазва. Към момента не е невъзможно да бъдат проведени държавни зрелостни изпити и считам, че е правилно да бъдат проведени”, каза още министърът на образованието.

Даниел Вълчев добави, че субсидията за издръжката на един студент ще се увеличи с около 30 процента през следващата година. „Ще има увеличение на средствата за наука”, каза просветният министър и добави, че бюджетът на БАН ще се увеличи с повече от 13 на сто в сравнение с тази година, а средствата за фонд „Научни изследвания” ще нараснат от 19 на 60 милиона лева.

Междувременно университетски преподаватели и учени от цялата страна отбелязаха Деня на будителя с митинг в столицата с искане правителството ва да изведе образованието като основен приоритет в политиката си. Увеличаване на средства за образование и наука в бюджета за 2008 са основната ни цел посочиха протестиращите.

Заетите в сектора настояват за средногодишен ръст на работната заплата от поне 32 процента през следващата година, както и получаването на останалите субсидии в сектора за 2007 година още през ноември, вместо в края на годината и за годишна еднократна субсидия в размер на 20 процента от бюджетния излишък за 2008 година.

Част от исканията вече са уточнени с работната група на Министерството на финансите и се предвижда окончателното решение да бъде взето този месец, посочиха синидикалисти.

Председателят на Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ Лиляна Вълчева, допълни, че за следващата година издръжката на един студент също трябва да нарасне с 20 процента. Подписка с 13 500 подписа, в която са описани и исканията на протестиращите, ще бъде внесена утре в Министерство на финансите.
 виж снимка | разпечатай | изпрати | нагоре


524 лв. е средна работна заплата за учителите
Светослава Кузманова

От 1 ноември средната брутна работна заплата на учителите става 524 лв., а на помощния персонал 283 лева, без диференцирано заплащане и допълнителното трудово възнаграждение, обяви вицепремиерът Даниел Вълчев в приветствието си по повод Деня на народните будители.

Просветният министър каза още, че от 1 януари догодина издръжката на един ученик ще бъде увеличена и ще достигне 151 лева. Вълчев обеща още, че през юли 2008 г. средната работна заплата на педагогическия персонал да достигне 650 лв., а заплатите на непедагогическия персонал да бъдат увеличени пропорционално.

Началната основна учителска заплата от догодина ще стане не по-малко от 450 лв.

 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |